Bullbaket igång inför årets största folkfest

Midsommar närmar sig med stormsteg. De båda Väsbyarrangemangen räknar med tusentals midsommarfirare i år. Det är betydligt större än midsommarkalaset i Väsby för 100 år sen.

  • Publicerad 07:20, 17 jun 2017

 

Midsommarfirande 1915 i Bollstanäs. Foto: Rolands Storms Väsbyarkiv

Visst firas det midsommar i Väsby! Precis som föregående år bjuder Fresta församling in till stort kalas och Gunnesgård mixar midsommartraditioner med vikingamarknad. Båda evenemangen brukar locka mellan 1500 och 2000 besökare, även utifrån Väsby.

De senaste åren har det varit just där som midsommarfirare i Väsby hållt till och redan för hundra år sen firades det i Fresta, nämligen i Bollstanäs. Bilder visar det hundra år gamla firandet som faktiskt är väldigt likt firandet från 2015 vid Fresta församlingshem.

I församlingshemmet har det firats midsommar åtminstone sen 90-talet men de senaste tio åren har evenemanget gjort en resa.

– Jag började i församling 2004 och har varit ansvarig för firandet sen dess. Då hade vi 300 eller 400 besökare årligen men nu för tiden brukar det komma runt 1500 besökare, säger Carina Karlsson, församlingspedagog i Fresta församling.

Förra året slog de rekord med 1700 besökare och Carina Karlsson hoppas att det håller i sig.

Glada midsommarfirare vid Fresta församlingshem 2015. Foto: Fresta församling

– Det är inte bara besökare från Fresta och Väsby utan det kommer en del från grannkommunerna och även söder om stan, säger Carina Karlsson.

Midsommarfirandet är Fresta församlings största årliga evenemang. Nu pågår förberedelserna till fullt. Det ska bakas fika till försäljning och många gäster kräver mycket bakande.

– Jag har precis bakat 56 sockerkakor, vi får hjälp av frivilliga att baka 1000 bullar och sen ska barngrupperna i öppna förskolan baka runt 1500 kakor under två dagar.

Ser du mest fram emot själva dagen eller att allt jobb och planering ska vara över?

– Jag ser fram emot dagen. Jag har jobbat varje midsommar sen 2004 och det har jag inget emot för det är så trevligt. När jag går hem är jag trött men alltid lika glad, säger Carina Karlsson.


 

I år blir det ingen skjutbana men för hundra år sen var det en av aktiviteterna under midsommarfirandet. Foto: Roland Storms Väsbyarkiv

 

Smörgåsar och pilsner har bytts ut mot bullar och kakor. Tidens mode har även bytt ut hattar mot blomsterkransar. Foto: Roland Storms Väsbyarkiv


 

 

Fakta

Här kan du fira i Väsby

Gunnes Gård

12.30 Servering

13.00 Stångsmyckning

13.20 Stångresning

13.30 Lekar

14.00 Dansuppvisning

Vikingamarknaden är öppen mellan 11-16 och det traditionella midsommarfirande ordnas på ängen i samarbete med Väsby folkdansgille, Väsby paintballförening och Upplands Väsby musikråd.

 

Fresta Församling

10.00 Caféet öppnar med försäljning av bullar och kakor. Strax därefter börjar pyntandet av midsommarstången och alla får hjälpa till.

11.00 Reses midsommarstången och Upplands Väsby folkdansgille leder leker, sång och dans.

12.00 Avslutas dagen med en sommarandakt i kyrkan.

Visa merVisa mindre