Brottbybons debutskiva blev snabbt listetta.

Pianisten Petter Bergander har spelat med stjärnor som Lisa Nilsson, Carola och Veronica Maggio. Nu debuterar han själv med en jazzskiva. Skivan spelades in i ett gammalt hus nära Garnsviken men inspirationen kommer från Bangkok.

  • Publicerad 16:15, 10 aug 2015

– Jag blev förvånad men väldigt glad.

Så kommenterar pianisten Petter Bergander nyheten att hans debutskiva ”The Grand Dance” som kom ut härom veckan klättrade upp till första plats på Svenska Itunes jazzlista, där den blev kvar i två och ett halvt dygn.

Men musiken handlar om mer än att sälja skivor för honom.

– Jag hade så mycket musik skriven som jag bara ville få ut. Den här musiken är full av berättelser. Man hoppas bara att någon ska lyssna och att det ska göra tanken större. Att man ska få tröst, eller vara kvar i sorgen om man behöver det.

Debuten till trots är Petter Bergander en veteran i svensk musik. Under sina 20 år som pianist har han turnerat och spelat eller spelat med artister som Carola, Kaah, Veronica Maggio och Nisse Landgren och många fler.

Petter Bergander har rest mycket i som musiker. Och det var på resa som inspirationen till The Grand Dance kom, fast inte på turné.

– Min tjej jobbade i Bangkok två månader. Jag satt på 24:e våningen på ett hotell och skrev de flesta av låtarna.

Skivan ljuder av Bangkok. Ljudbild och tankar är hämtade från folklivet på Bangkoks gator.

Men hemorten Brottby finns också påtagligt närvarande.

– Skivan ekar av Brottby. Den är inspelad där i ett hus från 1916. Där repade vi och gjorde klart det sista, säger Petter Bergander.

Skivan är nämligen utgiven på hans nystartade skivbolag – Brottby records som ligger i det gamla huset i närheten av Garnsviken, där Petter och hans familj också bor sedan två år. Därför är också, förutom Itunes, macken Bilisten i Brottby, det första stället där The Grand Dance finns till försäljning.

Varför flyttar man till Brottby?

– För att det är så overkligt vackert där. Jag var litet orolig för att mina musikervänner skulle tycka det var jobbigt att åka ut till Brottby för att spela men så var det inte. Det blir en arbetsro när man kommer bort lite.