Broadwaysuccé spelas i Hässelby Gård

Unga känslor som bara måste ut kolliderar med omvärldens förtryckande krav och begränsande konventioner. Broadwaysuccén Spring Awakening spelas nu i Hässelby – som en blandning av klassiskt drama och rockkonsert.

  • Publicerad 10:47, 28 sep 2018

Det är West End Stockholm som ligger bakom uppsättningen på Teater Prisma i Hässelby Gård. Premiären ägde rum den 22 september.

– Det är ingen traditionell musikal som Grease och Hair utan handlar om en ganska tragisk händelse, om psykisk ohälsa och om rätten till sin egen kropp. Men den har även komiska inslag så att publiken får skratta, säger regissören Thomas Creutz.

Pjäsen förbjöds

Musikalen Spring Awakening bygger på en pjäs som skrevs redan 1891 av den tyske författaren och satirikern Frank Wedekind, men då var så kontroversiell att den förbjöds. Musikalen, skriven av Duncan Sheik och Steven Sater, hade premiär på 2006 och blev omedelbart en succé.

I centrum för handlingen finns tolv ungdomar som tar sina först steg in i vuxenvärlden. Där finns exempelvis en tjej som får göra abort för att inte mamman berättat hur barn blir till, och en pojke som inte lyckas i skolan och mår fruktansvärt dåligt av det.

Medverkande från västerort

Ensemblen togs ut efter en audition i våras med 150 sökande, och består av artister mellan 20 och 65 år. Några av dem kommer från västerort, bland annat från Blackeberg och Hässelby.

– Det är rockmusik blandat med musikalmusik. Vi har full orkester och det blir ganska mäktigt, säger Thomas Creutz.

Musikalen spelas fram till den 13 oktober, så ännu finns chansen att se den.