Bortglömd tidskapsel hittad i Medborgarhuset

Den troddes ha försvunnit. Men under ett podium i Medborgarhuset hittades tidskapseln – som legat orörd i 80 år.

  • Publicerad 09:21, 15 maj 2018

När Medborgarhuset på Södermalm byggdes 1938 passade dåtidens byggare på att gjuta in en spännande grej – en tidskapsel som placerades under ett podium, vilket Södermalmsnytt var först med att berätta.

Kapseln troddes vara förlorad i en tidigare renovering, men nu har den hittats. Förväntan dallrade i luften när locket nyligen bändes upp för första gången, vilket skedde i SVT-programmet ”Då förändrades världen” som sänds den 17 maj.

I ett skrin hittades föremålen från förr. Foto: SVT

Tidningar, foto och mynt

Vad fanns då inuti? Jo, saker från 1938 som symboliserade dåtiden. Som en ögonblicksbild för Sverige just då. Det var mynt, tidningar – och ett udda objekt. Ett fotografi på en okänd kvinna som sitter i en båt.

Nu vill staden ta hjälp av dig för att identifiera vem kvinnan är.

Vem är kvinnan? Kan du identifiera henne? Foto: Stockholms stad

– Vi har ingen aning om vem det föreställer

 Karin Westling, projektledare Medborgarhuset

– Vi har ingen aning om vem det föreställer. Det står ingenting på fotot, och det låg ingenting annat i skrinet som kunde ge några ledtrådar, säger Karin Westling, projektledare för renoveringen av Medborgarhuset. 

Göra ny kapsel

Innehållet från tidskapseln finns just nu i Medborgarhuset. Planen är att det ska gjutas in en ny tidskapsel.

– I det ska vi lägga allt som fanns i det gamla skrinet, och komplettera med nya saker. Var i huset vi ska gjuta in det har vi inte bestämt ännu, säger Karin Westling. 

Francospanien och stöldaffär. Tidningar från 1938 fanns i tidskapseln. Foto: Stockholms stad

De har inte heller bestämt exakt vad som ska skickas med från nutiden.

– Men vi tyckte själva att det var väldigt intressant att läsa dagstidningar från 1938, så dagstidningar kommer vi i alla fall definitivt att packa ned, säger Karin Westling. 

 Vad tycker du ska ligga med i skrinet till framtidens Stockholmare? Eller känner du igen kvinnan på bilden? Hör av dig till Mitt i:s reporter på mejladressen nedan.

En näve mynt fanns också med i kapseln. Foto: SVT

Giacometti på Moderna museet

Nöje Ny utställning öppnar i dag I dag, fredag, öppnar en Giacometti-utställning på Moderna museet med ett hundratal inlånade skulpturer och målningar.lördag 10/10 5:30

Familj i Helenelund slåss om att bli den starkaste i Sverige

Nöje Sju familjer gör upp i nya SVT-satsningen ”Sveriges starkaste familj”. En av dem är familjen Flores från Helenelund. Från den 6 september kan du se dem möta fysiska utmaningar och mentala prövningar...torsdag 27/8 11:22

Ella tog sig till kvalveckan i Idol – vill sjunga på svenska

Nöje Ella Hedström från Täby är en av 11 stockholmare som gått vidare till kvalveckan i Idol. Nu hoppas hon på att charma juryn och svenska folket med egna versioner av svenska sånger. onsdag 26/8 11:30