Bonusfamiljen tillbaka – häng med bakom kulisserna

Nu drar tredje säsongen av den populära SVT-serien i gång. Häng med in bakom kulisserna och se Sundbyberg och Solna genom Bonusfamiljens ögon.

  • Publicerad 16:45, 18 feb 2019

När vi besöker Patrik och Lisas villa under en av inspelningsdagarna inför den tredje säsongen är det inte det småputtriga familjelivet i tv-rutan som vi möts av. Ett 30-tal filmarbetare arbetar för fullt med allt ifrån lampriggning och rekvisitatillverkande till lunchförberedelser, medan skådespelarna tar igen sig i solen mellan tagningarna.

Det här köket syns ofta i serien och såhär mellan inspelningarna. Teamet diskar och städar upp efter en tagning. Foto: Åsa Sommarström

Man slås direkt av hur mycket större miljöerna ser ut i tv-programmet jämfört med i verkligheten, både på insidan och utsidan av huset.

Toaletten där Lisa exempelvis upptäcker att hon är gravid i säsong ett är så liten att man imponeras av att kameramännen ens fått plats när de filmat scenen.

Majoriteten av serien är inspelad i Sundbyberg och allra mest i den så kallade ”huvudvillan” på Sveavägen i Duvbo där karaktärerna Lisa och Patrik och resten av deras bonusfamilj bor.

Julmarknaden på Sturegatan, fiket Princess och pubarna The Public och Bishops Arms är bara några kända Sumpanplatser som också syns i serien.

Vi slog oss ner vid Martins bord på Bishops Arms på Landsvägen. Foto: Åsa Sommarström

Per Kjellin har varit ”platsrekare” på Bonusfamiljen under alla säsongerna. Det var han som hittade Lisa och Patriks villa, som varit den plats som inspelningen utgått ifrån.

– Huvudvillan var det som vi skulle hitta först. Alla andra inspelningsplatser har utgått från den. Jag dammsög och lappade villor överallt i området, men till slut hittade jag den på blocket. Regissörerna gillade den och sa att ”här vill vi filma”, berättar Per Kjellin.

Per Kjellin och platschef Malin Hammar Lindell på kontoret mittemot huvudhuset. I serien är det grannens hus där Patrik flyttar in temporärt. Foto: Åsa Sommarström

På andra sidan gatan, mindre än ett stenkast från huvudvillan, ligger ”produktionskontoret” i en annan villa. Slumpen artade sig så väl att en granne erbjöd sig att hyra ut villan precis mitt emot när de spanade på huvudvillan inför säsong ett.

– Man räknar alltid med inspelningsdagen börjar från och med att man lämnar produktionskontoret. Då är det bra om alla inspelningsplatser ligger så nära som möjligt. Skulle vi, till exempel, spela in på Djurgården skulle vi tappa 40 minuter av inspelningsdagen bara i enkel resväg, berättar Per Kjellin.

Produktionsteamet på FLX fick snällt knacka på hos grannarna runt Nybergs Torg när de skulle filma från balkongerna. Här spelades julscenerna in i senaste säsongen. Foto: Åsa Sommarström

Den som sett den senaste säsongen av serien har även kikat in i produktionens kontor. Det är nämligen i den villan som Patrik flyttar in i efter ett gräl med Lisa, medan deras granne är i Thailand.

Det var långt ifrån en självklarhet att just Sundbyberg skulle bli inspelningsort. Författarna hade Södertälje som förebild när de skrev serien.

I serien jobbar Lisa med att inreda ett skyltfönster på klädbutiken Irenes Shop i Sumpan. Foto: Åsa Sommarström

– De vill ha en småstadskänsla fast med närheten till Stockholm, med anknytning till pendeltåg eller tunnelbana. När jag fick uppgiften att hitta det var jag runt i alla kranskommuner och förorter, men Sundbyberg hade allt vi letade efter, säger Per Kjellin.

Många scener är även inspelade i Solna, bland annat den villa där Lisa och Patrik går i terapi, som ligger i Bergshamra. En annan Solna-adress är birollen Brancos lägenhet på Råsundavägen.

Allra mest representeras Solna av Tallbackaskolan och många av barnen på verklighetens motsvarighet har fått agera statister under inspelningarna.

Alexandra Nedlich, Clara Julin och Linn Boije på Tallbackaskolan var statister i serien. Foto: Åsa Sommarström

Tre av dessa är Alexandra Nedlich, Clara Julin och Linn Boije. De minns tillbaka på inspelningarna med glädje och skrattar när de berättar deras prestationer.

– Det var så konstigt att se alla på tv för första gången. Alla såg så unga ut, skrattar Alexandra Nedlich.

Alla tre vill gärna vara med igen om chansen ges inför kommande säsonger.

– Det är kul när det kommer kändisar. Jag vill absolut vara med igen, säger Clara Julin.

Det återstår ännu att se om tjejerna dyker upp i säsong tre.

Fakta

Andra Solna- och Sumpankulisser genom historien

Solna och Sundbyberg har stått för kulisserna många gånger genom den svenska film- och tv-historien. Mycket tack vare Råsunda Filmstad i Solna och filmproduktionsbolaget Europafilm, som låg i nuvarande Annedal. Här är några exempel där Solna och Sundbyberg synts i tv-rutan eller på vita duken.

Bergmans filmstad i Råsunda

Få har nog spelat in mer film i Solna än Ingemar Bergman. De flesta av Bergmans filmer är helt eller delvist inspelade i Filmstaden i Råsunda. I Det sjunde inseglet är det bara två scener som inte är inspelade i Råsundaateljéerna. De berömda inlednings- och slutscenerna är inspelade i Hovs Hallar i Båstad.

Inspelning av Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet på Gamla Filmstaden i Solna. Ingmar Bergman syns på brandbilen. Foto: SF

 

Bert-filmerna

Olle Olsson-huset är ett känt landmärke i Hagalund. Det var även här som Berts mormor Svea bodde i filmatiseringarna om Anders Jacobssons och Sören Olssons kända bokkarraktär.

Olle Olsson-huset beboddes av Berts mormor Svea, som spelades av Yvonne Lombard i filmerna. Foto: Anna Z Ek

 

Gåsmamman

Den populära dramaserien med Alexandra Rapaport i huvudrollen har spelats in både i en gångtunnel på Armégatan 40 i Huvudsta och i Pampas Marina.

Gåsmamman spelas in i Huvudsta

Snabba Cash

Filmen, baserad på Jens Lapidus bok, blev en världssuccé 2010. I en scen attackerar flera män på motorcyklar den svarttaxiverksamhet som huvudkaraktären JW, spelad av Joel Kinnaman, jobbar på – som i filmen ligger på Tuletorget i Sundbyberg.

Matias Varela gjorde rollen som Jorge i Snabba Cash-filmerna. Foto: Tre Vänner Produktion

 

Stig-Helmer var ”Sumpis”

Många tror att Lasse Åbergs karaktär Stig Helmer är Söderkis, men hans lägenhet i de tre första filmerna är faktiskt ligger faktiskt på Vintergatan i Sundbyberg. Den första filmen ”Sällskapsresan” producerades av Europafilm.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här ska äldre få träna upp sin power

Nyheter 78-årige Göran en förebild när tyngdlyftningsklubb satsar på seniorer Tekniken måste sitta innan seniorerna som ska styrketräna i Löthallen får gå på de tyngre vikterna. Men vem vet – kanske blir nybörjarna lika starka som 78-årige världsmästaren Göran Malmberg till...onsdag 24/11 1:15

Gabriella är årets lärare i Sundbyberg

Nyheter Undervisar på Viktor Rydberg gymnasium i Sumpan Hallå där, Gabriella Parezanović, förstelärare samt lärare i historia och religionskunskap på Viktor Rydberg gymnasium. Grattis! Du vann utmärkelsen Årets lärare i Sundbyberg på 2021 års lärargala.måndag 22/11 10:58