Nike Hjelm är en av bibliotekarierna på Lidingö som tipsar om böcker i Mitt i. Foto: Stefan Källstigen

Böckerna lär små barn om känslor

En vanlig fråga till oss barnbibliotekarier är tips på böcker om känslor. Det berättar Nike Hjelm på Lidingö bibliotek. Här tipsar hon om tre böcker för barn mellan 3 – 8 år på just detta tema.

  • Publicerad 08:10, 7 dec 2019

ABC-bok om känslor

Hur känns det att vara taggig, ångerfull eller ivrig? I den nyutkomna bilderboken ABC om hur D E – känslor och sånt av Erik Magntorn och Ane Gustavsson får läsaren pröva att känna olika känslor, vanliga och ovanliga. Boken är uppbyggd som en klassisk abc-bok och den rimmade texten flyter fint, men det är framförallt i bilderna som känslorna förmedlas.  Den här lilla boken rymmer många möjligheter till filosofiska samtal med barn. Passar från cirka 3 år.

Boken finns på barnboksavdelningen på Lidingö bibliotek.

Streckgubbar reder ut ilskan

Ibland blir jag arg av Calle Stenbäck är också en liten bok till formatet men med ett stort innehåll. Det här är ingen regelrätt berättelse, utan snarare en bok som på ett barns vis reder ut hur det känns att vara arg. Bilderna är enkla, nästan som streckgubbar, vilket förstärker tydligheten och känslan av att det är en bok på barnets egna villkor. Jag tänker på Pernilla Stalfeldts fenomenala böcker om ämnen som kärlek, bajs och tid. Den här boken liknar dem, men den är tydligare och därmed lättare för barnet att spegla sig själv i. Passar från cirka 3 år.

Bilderna visar känslan. Någon som känner igen sig?

Duscha, lägga, borsta tänder – konflikthantering för hela familjen

Kom vi gör om det är en bok för hela barnfamiljen att läsa tillsammans. Den är pedagogiskt uppbyggd och syftet är tydligt: att få alla medlemmar i familjen att förstå sin del i att konflikter uppstår samt att tillsammans komma fram till hur man ska göra annorlunda nästa gång. I sex kapitel tas olika vardagssituationer som städning, måltider, dusch och läggning upp. Längst bak i boken finns också handfasta råd till föräldrar eller andra som möter barn som ”har svårare att göra rätt”. De fyra författarna – Anna Carlsson, Linda Jensen, Annelie Strömberg och Linda Warvelin – är alla mammor till barn med NPF-diagnos och de har skrivit boken utifrån egna erfarenheter av att få vardagen att fungera bättre. Kanske just därför känns boken varm, inkännande och respektfull och den kan förmodligen vara till hjälp för de flesta familjer, oavsett diagnos eller inte. Passar från cirka 5 år.

Boken är utgiven av förlaget Be my Rails.

Tipsen är skrivna av Nike Hjelm, barn bibliotekarie, Lidingö bibliotek