Bilparad med 120 veteraner

Bilälskarna får sitt lystmäte på lördag då Targa Florio Svecia körs på Haninges vägar. 120 bilar deltar i denna parad, de flesta är av äldre modell varav några är riktiga dyrgripar.

  • Publicerad 10:00, 22 maj 2016

På lördag finns chans att se och beundra en gammal skönhet från 1965. Det är en Ferrari 275 GTB som värderas till 60-70 miljoner kronor. Bakom ratten ska Annika Ljungberg, sångerskan från Rednex, sitta.

Den italienska juvelen är en av 120 bilar som deltar i Targa Florio Svecia som är en bilparad på Södertörn. I startfältet finns många utländska sportbilar av äldre modell och även en och annan gammal Volvo.

Första startgruppen rullar i väg från köpcentrumet Port 73 klockan 11. Rundan är 7,5 mil och väntas ta cirka två timmar. Målgången är vid Häringe slott.

– Det är ingen hastighetstävling, säger initiativtagaren och eventansvarige Ola Hoffsten. Jag ser det som en kombination av att ägarna får visa sina fina bilar och att publiken får uppleva dem.

Den som vill få närkontakt med bilarna kommer att hitta dem uppställda vid Häringe slott efter målgången. De är grupperade efter märke, på ett ställe finns 50 Porschar och på ett annat 25 Alfa Romeo-bilar, och så vidare.

Ett fordon som säkert många vill beundra på nära håll är en amerikansk Auburn från 1935.

– Många gamla filmstjärnor körde Auburn, bland andra Cary Grant och Elizabeth Taylor, säger Ola Hoffsten.

Lördagens bilevent är döpt efter Targia Florio som är en av världens äldsta biltävlingar. Premiärupplagan kördes 1906 på smala bergsvägar på Sicilien.

– Vi kommer att köra på fina vägar på Södertörn, säger Ola Hoffsten. De påminner lite om vägarna på Sicilien med kurviga och backiga asfaltsvägar i naturskön miljö.