Bilen där ABBA festade – nu säljs den på auktion

Den har ägts av industrimagnaten Torsten Kreuger, kraschat på Djurgårdsbron, hamnat på omslaget till ett av ABBA:s album – och sedan stått i ett garage i Spånga i otaliga år. Nu ska den legendariska bilen, en Rolls-Royce Silver Wraith från 1947, säljas på auktion.

  • Publicerad 07:04, 13 okt 2018

De flesta av oss har nog sett det gamla skivomslaget från 1975 där ”abborna” skålar i champagne i baksätet på en lyxbil.

Inte lika många känner till att bilen de sitter i är en verklig klenod, med en alldeles speciell historia. Eller att den femte personen som skymtar i bilen, den livréklädde chauffören, också är bilens dåvarande ägare, den legendariske Spångabon Hans Eriksson som ibland kallades ”grosshandlarn”, men i själva verket jobbade på Kronobergshäktet och hade mataffär Sundbyberg.

Kraschades av Kreuger

Det är Linnea Holmér, värderingsman på Bålsta Auktionshall, som berättar den fascinerande historien inför försäljningen av bilen den 28 oktober.

– Jag är Spångatjej själv och kommer ihåg den här bilen från när jag var liten. Och jag vet att det är många som har sett den genom åren och kanske undrat, berättar hon.

Denna Rolls-Royce Silver Wraith från 1947 stod under nästan ett halvsekel i Bromma. Nu säljs bilen med den fascinerande historien på auktion. Foto: Bålsta Auktionshall

 

En av bilens första ägare var industrimannen Torsten Kreuger, yngre bror till tändstickskungen Ivar Kreuger, känd för att ha orsakat en finanskrasch när han sköt sig 1932 i Paris.

Bilen var kaxigt lackerad i svart och gult och det exklusiva ekipaget väckte stort uppseende när det susade fram på gatorna i efterkrigstidens Stockholm med Torsten själv i förarsätet.

Kanske gick det för fort, för 1952 kraschade han bilen på Djurgårdsbron, varefter den skickades till England för att lackeras om.

– När den kom tillbaka omlackerad i mer diskreta färger, svart och brunt, ville han inte ha den längre, berätta Linnea Holmér.

Köpte den 1969

Efter ett par ägarbyten köptes bilen 1969 av Hans Eriksson i Spånga, som helt enkelt gillade gamla fina bilar. Han bodde först på Nälstavägen, och sedan på Drevkroken. Bilen följde med, och det gjorde även hans samling av trädgårdsskulpturer av alla möjliga slag, minns Linnea.

– Jag minns dem från när jag var bara några år gammal. När man gick förbi hans tomt gjorde man det så långsamt man kunde för det fanns så mycket att titta på.

Det berömda sätet – nu utan ABBA. Foto: Bålsta Auktionshall

Hur det kom sig att Hans Eriksson och hans bil 1975 hamnade på ABBA:s skivomslag är oklart, men att det verkligen är han och hans bil på bilden har Linnea fått bekräftat av fotografen själv.

Hans Eriksson gick bort häromåret, och nu ska hans ögonsten säljas. Det sker vid en auktion på söndagen den 28 oktober på Bålsta Auktionshall, och utropspriset är 500 000 kronor.