Belinda Hansson kommer att leda den nya kören Joyvoice på Lidingö. Foto: Carina Söderman Foto: Läsarbild

Belinda tar ton i nybildad kör

Nu kan alla som vill oavsett kunskap få sjunga i kör. Om en vecka drar kören Joyvoice ingång på Lidingö som är ett körkoncept som håller på att erövra Sverige.

  • Publicerad 10:22, 26 feb 2017

Joyvoice är en köridé som växer sig allt starkare i Sverige. I Linköping startade en kör som fick namnet Joyvoice 2014 och därefter har körkonceptet spridit sig över hela Sverige. Det finns numera 130 körer med 1000-tals körsångare runt om i Sverige och nu ska Joyvoice starta även på Lidingö.
Körledare på Lidingö heter Belinda Hansson:
– Det känns jätteroligt, och det är helt nytt för mig så det känns spännande.Trots att det är ett par veckor till den första körträffen har redan 80 personer anmält sitt intresse.
– Det blir en stor kör, så de som kommer behöver inte känna sig nervösa för att sjunga i grupp. Vi blir många som sjunger och alla får vara med oavsett hur bra man är, säger hon.

Belinda Hansson har sjungit i olika körer i 13 år och har en god körvana. Det som skiljer Joyvoice från andra körer är att inga noter används.
– Man behöver inte kunna läsa noter, allt sker på gehör. Jag sjunger och så sjunger kören efter mig. När man är med i kören får man också inloggningsuppgifter på hemsidan och där finns färdiga ljudfiler att sjunga efter, säger Belinda.
– Man står inte som kyrkokörer med en mapp med noter, det är mer glädje och frihet. Det ska bara vara roligt, tillägger hon.

Joyvoice har expanderat och har ett kansli i Linköping som sköter administrationen av alla körer. Belinda blev kontaktad av kansliet och fick frågan om hon ville starta en kör. Hon skickade in ett röstprov och berättade vem hon var och efter två dagar var hon utsedd till körledare för Lidingökören.
– För de som är med och sjunger så kommer detta att bli ett skönt avbrott från jobb och vardag. Det är ett sådant lyckorus att sjunga i kör som inte går att förklara. Man får energi och man känner en gemenskap.

Vi kommer att träffas en gång i veckan, säger Belinda Hansson och påpekar att hon ”praktiskt tagit vuxit upp på Lidingö” eftersom hennes mormor och morfar bor på Lidingö.
Joyvoice på Lidingö kommer att sjunga i matsalen i Källängens skola på måndag kvällar. Repertoaren blir pop och rock och de mesta är på engelska.

Alla har inte förmågan att sjunga. Hur ser du på om någon sjunger ohjälpligt falskt?
– Det kommer ändå att funka i en kör, man lyssnar på varandra och stämmer in i varandra. Alla får vara med och man blir stärkt av varandra. Vi är framförallt kvinnor, men vi blir glada för alla killar som vågar ta steget att börja i kören, säger hon.