Vattenmannen och Speed besöker Huddinges nya barnkulturdag. Foto: Caroline Cederquist

Barnen får egen kulturdag

Gosedjurscirkus och musik med Bröderna Lindgren. På lördag är första gången en barnkulturdag tar plats i Fullerstaparken. Gästerna är många, två av dem är Vattenmannen och Speed.

  • Publicerad 15:41, 9 jun 2014

Programmet är späckat. Från klockan 11 till 17 på lördag ska teater visas, danssteg testas, tavlor målas och ballonger spräckas när Huddinge kommun för första gången anordnar en barnkulturdag.

– Det känns jättespännande. Stockholm har sin variant, nu tyckte vi att vi också ska ha en festivaldag här i Huddinge, säger Mirja Timmerlid, projektledare för dagen vid kommunen.

Två av dem som uppträder i Huddinge den här dagen är Vattenmannen och Speed, som först dök upp i tv-rutan som ett barnprogram och som sedan dess turnerar runt i hela Sverige.

Lokaltidningen Mitt i Huddinge träffade karaktärerna på ett kafé i förra veckan. Vattenmannen har hjälmen på huvudet när han beställer mat. Först när de två satt sig ner åker hjälmen av och Robert Cronsioe kommer fram.

– Idén föddes för nio år sedan. Vi kom först på karaktärerna. Men redan från början ville vi att det skulle vara miljöinriktat och lärande, säger han.

– Sedan tänkte vi att vad häftigt om vi kan använda karaktärerna för att göra skillnad, säger Tomas Hirdman, som spelar grodmannen Speed.

Tv-programmet handlade bland annat om hållbar utveckling och överfiske. Och det är havet som de har fortsatt att fokusera på, med lek, teater och musik. Båda två är i grunden musiker, och poängterar att ”musik är ett bra sätt att nå fram med viktiga buskap”. Skolor och festivaler är deras scen nu, men i framtiden kan det bli mer tv.

– Vi har ett programförslag hos Utbildningsradion som vi hoppas kan bli av, säger Tomas Hirdman.

För att förnya sig söker de nya projekt. Bland annat vill de samarbeta med symfoniorkestrar runt om i Sverige.

Ett annat projekt handlar om en husvagn.

– Jag bygger om en husvagn till en farkost. Då kan vi komma från vattnet och spela därifrån, säger Robert Cronsioe.

Vattenmannen tar hjälmen under armen. Deras ombyggda golfbil står utanför kaféet och väntar. På frågan om de inte tröttnar på sina karaktärer ser de förvånade ut.

– Vi kan berika barns liv, det är en häftig känsla, säger Tomas Hirdman.

– Vi har ingen pensionsålder. Vi kör på, säger Robert Cronsioe.

På lördag kör de till Huddinge. Programmet över dagen finns på kommunens hemsida, där finns också information om gratis bussar som åker från olika områden till festivalen.