Vi har testat allt från raw-food glass till hemlagad gelato. Foto: Josefin Wennang

Åtta glassar värda en omväg i norrort

Mitt I:s reportrar har ätit glass från Bro i väst till Edsviken i öst. Från Väsby i norr till Solna i söder. Nu ger vi er vår glassigaste guide till härliga utflyktsmål i norrort.

  • Publicerad 17:00, 9 jul 2019

Sugen på en på glass bortom klassikerna på pinnen men osugen på att åka in till stan? Lagom till helgens värmebölja kommer guiden till åtta smultronställen för glassälskare i norrort.

Etfer kartan hittar du utförligare beskrivning av våra åtta guldkorn.

1. Gelaterian i Sollentuna

Hemlagad gelato a la minute. När Mitt i är där är det hög ruljangs, tre veckor efter att gelaterian öppnat. I dag har Edsvikens gelateria utvidgat verksamheten och finns även på Kungsholmen.

Gelaton serveras i små kastruller.

Eftersom efterfrågan är hög lagas glassen löpande under eftermiddagen och serveras direkt. Vi får smaka på hallon, stracciatella, mango- och citronsorbet samt en mojitosorbet. Den sista är riktigt fräsch en varm vårdag.

Smakerna varierar från dag till dag men det finns alltid ett utbud av gelato på mjölk och grädde samt sorbetto för mjölkallergiker. En kula för 35 kronor, två för 50. Den som vill kan beställa hem.

Glassen äts inne i caféet eller på den stora uteserveringen i det lummiga villakvarteret.

2. Norrorts gelatomecka = Solna?

Enrico´s café och vinbar på Stråket 3 i Solna kommer även i år att langa fram sin handgjorda italienska glass.

– Från och med onsdag eller torsdag i nästa vecka kommer det att finnas ett begränsat utbud av glass och om några veckor kör vi i gång på riktigt, säger Erik Berglund som driver Enrico´s.

Enricos café och vinbar, Solna.

Den som vill kommer även att kunna köpa med sig glass, i burkar om en halvliter, hem.

– Vi har även sorbet och full koll på våra ingredienser eftersom vi gör glassen själva, säger Erik Berglund.

Glassen serveras i bägare eller glas och kostar 35 kronor för en kula och 55 kronor för två kulor.

Hemgjord gelatoglass finns även på chokladcaféet Choco Mania i Mall of Scandinavia. Här kan en glass, eller ett lass, avnjutas ihop med en våffla eller en crêpe. Eller varför inte som en shake. Här finns även frukter doppade i belgisk choklad för den som vill vara något nyttigare eller ha ett veganskt alternativ.

En kula gelato kostar 30 kronor. För 85 kronor och uppåt finns även glassrätter med till exempel kex, nutella och vaniljgrädde.

3. Veganglass på landet i Väsby

Hos The Nut house serveras rawfood glass från fabrikatet Lily & Hanna. All glass är gjord på cashewnötter som grund och är vegansk, mjölk- och glutenfri.

I år serveras sex olika smaker, färdigförpackade i bägare av komposterbart material. Jordgubb är barnsligt god, Lemon cheesecake syrligt fräsch och salt mocha en välkomponerad och smakrik glass.

För att vara vegansk glass är den riktigt god men det känns mer som ett nyttigt mellanmål än en dekadent dessert. För den som vill ha ”vanlig glass” finns några klassiker från GB.

Själva caféet är en favorit vad gäller mysfaktor. Glasen äts i den gamla lantliga huvudbyggnaden, växthuset eller i trädgården. När du ätit upp kan du titta på konst, ta en promenad i naturen eller köpa trädgårdsväxter.

4. Hemlagad gräddglass i Bro – Sommarstängt mellan 8/7 och 5/8

Hemlagad traditionell gräddglass i säsongen smaker fyller frysdisken hos Mazarin bageri och konditori i Bro. När Mitt i tittar in är mjölkchoklad, vanlig och jordgubbar samt sorbet på jordgubb eller citron.

Det är första veckan som glassdisken är framme och stolarna står ute på altanen. Snart ska det komma blommor dit.

Glassen är riktigt krämig och god. Det märks att det är färska bär i den söta jordgubbsglassen och citronsorbeten är en riktig smakbomb.

En kula kostar 25, två 45. Det finns bägare, våfflor och strutar. För 65 kronor får du en glassdessert med flera smaker, grädde och sås. Den som vill kan köpa hem en halvliter.

5. Minigolf och kulglass i Sumpan

Sundbybergs bangolfklubb på adress Dimslöjan 2, öppnade för året 14 april. Här kan man få en slush, en milkshake med två valfria kulor glass, mjukglass och vanlig kulglass. Det är sju av GB:s sorter som erbjuds just nu.

En kula kostar 25 kronor, två kulor 35 kronor.  Ingen mjölkfriglass finns.

Gratis underhållning är ett plus, då man kan se både glada armar höjas i luften eller irriterade mumlingar höras, beroende på var bollarna på minigolfbanan rullar.

På Princessbageriet på Sturegatan 20 har man just nu 12 sorters glass framme från märket Sia. Här kostar en kula 30 kronor, två kulor 45 kronor och tre kulor 55 kronor. Valfritt strössel och topping kan också slängas på för den sugne.

Sorbet finns för laktosintoleranta och veganer.

6. Glass på torget i Järfälla

Syrlig passionsfrukt- och mangosorbet tillsammans med krämig blåbärsglass. En perfekt kombination! Solen gick förvisso precis i moln när Mitt i slog sig ner på en parkbänk i centrala Jakobsberg, men glassen smakade lika gott för det. Glassen kommer från Triumf, inköpt hos GreenCup i Jakobsbergs Centrum.

En kula 22 kronor,två kulor 32 och tre för 42.

Kulglass på Riddarplatsen.

Har du tips på andra glasställen? Maila oss!