Artisterna som kan dominera 2017

Vi blickar bakåt på årets som gått och konstaterar att Stockholm fortsatte spotta ur sig bra artister: Ana Diaz, Södra Station, Aleks, Cherrie, Rein, Jireel och Yemi – för att nämna några stycken. Vi låter även branschen förutspå vilka artister som slår 2017.

  • Publicerad 12:00, 30 dec 2016

2016 är över och en kan bara konstatera att den svenska musikbranschen fortsätter att leverera. Som Andrew Hampp på den amerikanska musiktidningen Billboard (mest känd för sina listor över mest sålda skivor i USA)  frågade under ett besök i Sverige 2015: What’s in the water out here?

Han må ha syftat på den höga­ andelen världshits där svenska låt-skrivare­ och producenter har haft ett finger med i spelet, men frågan är minst lika ­relevant när det gäller svenska artister­ som slår både internationellt och på hemmaplan.

Världssuccé  för Stockholmare

Zara Larsson, framgångsrik Stockholmare.

Vänder vi blickarna mot Stockholm fortsätter världsartisterna Tove Lo och Zara Larsson skörda framgångar globalt. Dansant popmusik går fortsatt hem hos folk och fler potentiella stjärnskott tycks dyka upp hela tiden.

– Det finns oerhört mycket talang i vårt land och det händer spännande saker på alla möjliga olika håll, säger Helen McLauglin på Sony Music i Stockholm.

Bland artisterna som hon själv tycker stod för de mest spännande släppen 2016 nämner hon bland andra debutanterna och stockholmarna Ana Diaz och Södra Station, samt rapparen Aleks skiva Livet Mellan Raderna.

Sjunger på svenska

Ana Diaz är förvisso ingen duvunge i sammanhanget. Trots att hon gjorde­ sin artistdebut förra året har hon ­under många år skrivit och producerat ­låtar åt bland andra Britney Spears, One ­Direction, Wyclef Jean och David ­Guetta. Nu är Ana Diaz nominerad i kategorin Årets nykomling på både P3 Guld och Grammisgalan, där hon även kan bli Årets kompositör, efter att ha släppt Ep:arna Lyssna del 1 och Lyssna del 2 –   båda på svenska.

Att sjunga på svenska är något hon har gemensamt med många av ­artisterna som i år kan vinna priser på Grammis och P3 Guld, och också något som allt fler artister valt att satsa på de senaste åren – särskilt inom hiphopmusiken där det fullkomligt exploderat.

Hiphop på gång

Enligt Patrik Larsson som jobbar som A&R på Playground Music, Nordens största oberoende musikbolag, är det också en genre där det ständigt händer nya saker.

Hiphop och soul, står för det som känns nytt, fräscht och engagerande.

– Artister inom den urbana musiken, det vill säga hiphop och soul, står för det som känns nytt, fräscht, engagerande och mest inspirerande och personligt. RMH-kollektivet gör mycket rätt och förtjänar all framgång och uppmärksamhet. De har ju väckt en ”movement” inom Stockholm men även ute i landet som inspirerar till att göra det själv och att våga gå sin egen väg, säger han.

Det bådar gott för 2017.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!


Vilka stockholmare kommer att prägla musikåret 2017? Vi lät tre toppar inom skivbolagsvärlden fundera över hur det kommer att låta det närmaste året – så att du ska veta vad du ska ha koll på.

  

  Vilka releaser ser ser du fram emot nästa år?
  
– Jag vill slå ett extra slag för Solna-tjejen Rein som med sin helt unika och säregna electropunk verkligen gör något helt nytt och fräscht och som kommer att skapa intresse nu under 2017 långt utanför Sveriges gränser. Utan tvekan.
   – Sen ser jag fram emot ny musik från just Södrasidan och Malcolm B och även Rein, Smith & Thell, Jackie Tech med flera. Kommer att bli ett starkt musikaliskt år.

Vad/vem tror du kommer att slå under nästa år?
  
– Jag tror fortsatt att hiphopmusiken kommer att slå stort. Det puttrar och det jobbas på där ute och vi kommer att se mycket nytt och intressant dyka upp.

Vilka svenska artister har enligt dig stått för de mest spännande släppen i år?
  
– Bland de vi jobbar har debutanterna Albin Lee Meldau, Ana Diaz och Södra Station gjort spännande släpp 2016. Hos våra konkurrenter gillar jag Sabina Ddumba, Cherrie och senaste The Radio Dept-albumet.

Vad tror du kommer att slå under nästa år?
   – Södra Station har fått en fin start 2016. Det vore fantastiskt att se dem, en grupp som sjunger på svenska, kunna nå en större publik.

Vilka artister har enligt dig stått för de mest spännande släppen i år?
  
– Är lite partisk men tycker att Laleh, Little Jinder och Sabina Ddumba har släppt fantastiska album i år.

Vilka releaser ser du framemot 2017?
   – Jag tycker att vi har ett otroligt år framför oss och ser särskilt mycket fram emot nytt från NONONO, Elias, Little Jinder, Nause, Miriam Bryant, Crying Day Care Choir och Nano.

Vem tror du kommer att slå under nästa år?
   – Tror lite extra på Nano, Rhys och Crying Day Care Choir.