Arcadia Hugosson-Miller (mitten) från Täby spelar karaktären Sherrie. Till vänster är Teresa Gutierrez Forsberg och höger Klara Lindborg. Foto: Läsarbild My Hambreus

Arcadia från Täby medverkar i skolans rockmusikal

För 25 året i rad sätter Viktor Rydberg upp sin årliga musikal. Jubileet firas med en tolkning av ”Rock of Ages” och eleverna bjuder publiken på välkända rocklåtar, dans och kärlek. – Det är verkligen alla känslor på samma gång, säger Arcadia Hugosson-Miller från Täby.

  • Publicerad 18:00, 8 jan 2020

I flera veckor har elever på Viktor Rydbergs gymnasium repeterat inför skolans årliga musikaluppsättning ”Rock of Ages” som bygger på klassiska rocklåtar av bland annat Bon Jovi, Europe, och Whitesnake.

Handlingen kretsar kring Sherrie som flyttar till Los Angeles år 1987 med en dröm om att bli sångerska. Manuset har skrivits av Chris D’Arienzo och stora delen av musikalen utspelar sig på rockbaren ”Sunset Strips”.

– Musikalen handlar om drömmar, frihet och solidaritet och en nostalgitripp till 1980-talet, säger 18-åriga Nina Ivarsson från Danderyd, som går ekonomiprogrammet och är med i den grupp som ansvarar för att marknadsföra musikalen.

Nina Ivarsson marknadsför musikalen och Lina Hansson är en av huvudrollerna. Foto: Pekka Pääkkö

80 elever arbetar med musikalen

Hon berättar att musikalens budskap är att våga drömma och satsa på vad man vill – vilket många unga kan känna igen sig i. Omkring 80 elever som går sista året på Viktor Rydbergs tre gymnasieskolor är med och sätter upp musikalen. De är elever som läser ekonomi, samhälle, natur, dans, teater, musik och bild.

I år är det även 25 år sedan skolans elever för första gången gick ihop för att tillsammans tolka en musikal.

Uppsättningarna har gått från att vara små amatörmusikaler i skolans aula till att de senaste åren sättas upp på Maximteatern. Eleverna själva står för allt från musik och scenografi till smink och marknadsföring.

”Jag har alltid älskat musikaler”

Arcadia Hugosson-Miller från Täby går estetiska programmet med inriktning musik och spelar karaktären Justice Charlier, ägaren av strippklubben Venus Club.

– Hon är en viktig vändpunkt för huvudpersonens öde under musikalen, säger hon.

”Det var superroligt att få veta att vi skulle få köra alla de här klassikerna”, säger Arcadia om musikalen Rock of Ages, som både hon och hennes föräldrar älskar. Foto: My Hambreus

För Arcadia är det en dröm att jobba på scen, då hon alltid älskat att sjunga och sökte till Viktor Rydbergs gymnasium just för att hon visste att man skulle få göra musikal i trean.

– Jag har alltid älskat musikaler och nu får jag se hur processen bakom går till och vad som krävs för att allt ska lyfta.

Max Setterström är också från Täby och är gitarrist i bandet.

–  Jag gillar mycket rockmusik, vilket är naturligt för många gitarrister. Därför känns det väldigt motiverande att spela, säger han. 

Repeterat hela sedan den 14 december

Sedan den 14 december, med undantag jul och nyår, har hon och de andra eleverna repeterat hela dagarna för att få allt att sitta inför premiären.

– Det är så spännande, men man blir också väldigt trött. Det är långa dagar vi kör, men det är verkligen värt det, säger Arcadia.

Musikalen visas vid elva tillfällen, varav fyra gången enbart för Viktor Rydbergs elever. Totalt väntas det komma runt 600 åskådare per framträdande.

– Det är verkligen alla känslor på samma gång. Jag är väldigt taggad på att folk ska få se. Nervös, men främst exalterad. Det här är verkligen vår lilla bebis som nu ska få skina.

Arcadia har sjungit sedan hon var liten och länge drömt om att få medverka i en musikal. Foto: My Hambreus

Gitarristen Max instämmer.

– Det känns lite nervöst och man vet att man kanske kommer spela lite fel, men det kommer bli jättebra.

Årets musikal har premiär den 10 januari på Maximteatern.