Annika Herlitz, uppvuxen i Täby, gör rösten till Elsa i Disneyfilmen Frost, även i uppföljaren. Foto: Läsarbild Pelle T Nilsson

Annika Herlitz gör rösten till Elsa i Frost

Systrarna Anna och Elsa är tillbaka i Frost 2. Första filmen gjorde världssuccé och på juldagen har uppföljaren biopremiär i Sverige. Annika Herlitz, uppväxt i Täby, gör den svenska rösten till Elsa. – Det är väldigt kul att vara Elsa igen. Hon är en sådan stark tjej.

  • Publicerad 13:26, 12 dec 2019

Två veckor innan inspelning av låtarna till Frost 2 tappade sångaren och musikalartisten Annika Herlitz rösten. Som tur var fick hon tillbaka den precis innan det var dags att sjunga prinsessan Elsas alla låtar i filmen.

– Det är jättekul att få dubba en Disneyfilm. Barnet i mig blir ju till sig av att själv få vara rösten till en Disneyprinsessa.

Gjorde röstprov – fick jobbet direkt

I januari 2014 hade Disneyfilmen Frost premiär i Sverige. Några månader innan fick sångaren och musikalartisten Annika Herlitz uppdraget att dubba drottning Elsa, en av huvudrollerna i filmen.

– Det är en jätteära. Det var ingen som kunde ana att den skulle bli en sådan stor succé, säger hon.

Annika Herlitz, 35, är uppvuxen i Skarpäng i Täby men bor i dag i Bromma. Elsa var hennes andra filmdubbning.

– Jag fick sjunga en bit av låten ”Slår dig fri” och göra ett dialogprov. Sedan fick jag fråga samma dag om jag ville ha jobbet, säger hon.

Frost är en av Disneys mest älskade barnfilmer någonsin. Uppföljaren hade världspremiär den 22 november och enligt Forbs är filmen Disneys mest inkomstbringande uppföljare någonsin. I Sverige har Frost 2 premiär på juldagen, den 25 december.

Förväntningarna är höga inför Sverigepremiären.

– Det är lite nervöst såklart, roligt och läskigt. Nu vet man att det är många som kommer titta på filmen och det är väldigt spännande, säger Annika Herlitz.

Systrar räddar dagen – inte prinsen

I filmen återvänder vi till Arendal där Elsa och Anna bor. Den här gånger ger de sig ut på ett äventyr för att ta reda på var Elsas magiska iskrafter kommer ifrån. Även Kristoffer, snögubben Olaf, och renen Sven återses.

Annika Herlitz berättar att det är extra kul att få göra rösten till just Elsa.

– Det är häftigt att få göra rösten till en så stark tjej. Det är roligt att Disney vågade ta det steget där prinsen inte räddar dagen längre, utan två starka systrar.

Annikas sång har slagit stort

Låten ”slå dig fri” med Annika Herlitz har slagit stort i Sverige. Hon har fått sjunga låten på alla möjliga ställen, berättar hon, bland annat under Allsång på Skansen.

– Det har varit så otroligt häftigt att vara med om det här och det har lätt till mycket kul jag inte hade kunnat ana när jag sa ja till att dubbar rösten till Elsa.