En stor del av boken har vuxit fram i villan i Fornudden. Foto: Carlos Montecinos.

Anna kan vinna pris för sin deckardebut

Nyskapande, skruvad och spännande. Med de orden är Anna Bågstam Ryltenius bok nominerad till Crimetime Gotlands debutpris. – Det känns jätteroligt och oväntat, säger hon.

  • Publicerad 09:16, 3 maj 2017

Anna Bågstam Ryltenius bok Stockholm pschyo är en av sex nominerade till deckardebutpriset.

– Det är en samtidsthriller som är ganska cynisk och driver med jakten på det perfekta livet. Jag vill få fram en kontrast till den typiska bilden av den övre medelklassen i Stockholms innerstad, som handlar mycket om yta och statusmarkörer, säger hon.

Boken har två kvinnliga huvudroller. De är ”moraliskt bankrutta”, konstaterar Anna.

– De är ganska egoistiska. Det är mycket knark, otrohet och allmän omoral. Det är rätt roligt att leka med könsroller. Det är delvis något som saknas i litteraturen tycker jag.

Research på djurkyrkogård

Det första embryot till boken skapades för tre år sedan under en skrivarkurs. Sedan dess har boken tagit form på kaféer men framför allt hemma i Fornudden, men också under research på bland annat en djurkyrkogård och i Stockholms innerstads krogliv.

– Det har varit fantastiskt roligt att få ägna mig åt något som jag brinner för men det har också inneburit att jag lite har försakat min familj, vänner och andra intressen. Det är en stor uppoffring och inte en dröm som kommer helt gratis, men jag är otroligt glad att det faktiskt blev någonting.

Att skriva skönlitterärt är en stor kontrast till det språk Anna använder i sitt yrke som jurist vid Sveriges riksdag.

– Det har varit en enorm frihet och oerhört befriande att få uttrycka mig hur jag vill.

Gavs ut i oktober – som en ljudbok

Det som började som ett manus slutade i stället som en ljudbok i tio delar som gavs ut i oktober förra året. Formatet – och språket – tror Anna är det som får juryn att kalla boken nyskapande.

Varför valde du att ge ut den som ljudbok?

– Jag lockades av formatet. I dag när många kanske har svårt att hitta tiden till att läsa en bok är konceptet bra. Det är också roligt att greppet kändes nytt – vilket passar thrillern som handlar om samtiden och 2000-talsmänniskan.

Boken utspelar sig i Stockholms innerstad. Funderade du på att i stället lägga handlingen i Tyresö?

– Jag tänkte tanken. Jag tycker det känns dubbelt just för att jag bor här och även mina barn. Det kanske inte är just ett brutalt mord man vill bli förknippad med, säger Anna och skrattar.

Hon forsätter:

– Men jag har tänkt tanken att göra en helt annan typ av bok med en intrig som kanske utspelar sig i Tyresö eller en liknande miljö, säger hon.

Om det blir nästa bok låter hon vara osagt. För det blir en nästa bok – också en ljudboksserie. Den kommer ut efter sommaren om tidsplanen håller.

– Jag är tjänstledig eftersom det annars är svårt att få tiden att räcka till. Det kommer att bli en polisdeckare, kan man säga, med högt tempo och mycket spänning, säger Anna.

Fakta

Jobbar som jurist

Namn: Anna Bågstam Ryltenius

Ålder: 40 år gammal.

Bor: Fornudden

Arbetar som: Jurist vid Sveriges riksdag.

Aktuell med: Hennes debutbok Stockholm psycho är nominerad till ”Årets deckardebut”, Crimetime Specsavers Award.

Blogg: Anna har bloggat på Debutantbloggen som du hittar här.

Här hittar du boken: Boken är inläst av skådespelaren Emma Peters och ges ut av Storytel förlag.

 

Visa merVisa mindre

Fakta

Då utses vinnaren

Juryns motivering till nomineringen:
”En smart berättad mörk thriller som utspelar sig i Stockholms stilsäkra kvarter. Nyskapande, skruvat och spännande ljudboksformat i 10 delar, som ger en ironisk blick på nutidsmänniskan.”

Vinnarens utses av en jury och läsarnas röster. Här kan du rösta på Anna. 

Priset delas ut lördagen den 5 augusti på deckarfestivalen Crimetime Gotland i Visby.

Årets barndeckare och deckarförfattare utses också. Det delas även ut ett hederpris och ett pris till Nordic Noir Thriller of the year.

 

Visa merVisa mindre