Anja svidade om – blev Madame von Vintage

Passionen i livet var vintagekläder, inte att sitta i bilköer till jobbet som lärare inne i stan. Till slut fick Anja Lindh nog. Nu har hon svidat om och startat egen klädbutik i Haghulta. – Det här är min dröm, säger hon.

  • Publicerad 09:30, 17 jun 2018

Kläder från Dior blandas med Elvisprylar, Madonnaskivor och fjäderboor i cerise inne i den lilla nyöppnade butiken i Haghultahuset i Haghulta. Här finns så mycket att titta på att kakorna och lemonaden i mitten av rummet snabbt får sin förklaring.

– De som kommer hit brukar vara här en stund, så jag bjuder på lite fika, säger Anja Lindh.

Många stannar till vid glasskåpet med accessoarer. ”Jag kan snöa in på varifrån örhängena kommer från, så jag förstår att folk stannar och tittar länge” säger Anja. Foto: Stefan Källstigen.

Den före detta läraren flyttade till Torsby i Värmdö från Tullinge för tre år sedan. Tidigare jobbade Anja Lindh inne i stan, men tröttnade på bilåkandet.

– Jag ruttnade på de långa köerna och alla vägbyggen vid Slussen. Så tänkte jag att livet går så fort. Vad är min dröm? Och då kom jag på att drömmen är det här, att ha en egen vintagebutik, säger hon.

Anja Lindh driver butiken Madame von Vintage på Värmdö. Foto: Stefan Källstigen.

Har haft alla kläder hemma

För drygt fyra veckor sedan öppnade hon Madame von Vintage. Efter ett besök la någon upp en liten blänkare om butiken i Facebookgruppen Värmdöbor och efter det har kunderna kommit i allt större antal.

De flesta kläder som säljs i butiken har Anja Lindh köpt privat och samlat på sig. Foto: Stefan Källstigen.

Att konkurrera med näthandeln är inte lätt, men för butiken i Haghulta går det ändå.

– När det gäller äldre kläder så vill man prova dem, känna och ta på dem. Jag har stammisar som kommer hit varje dag, säger Anja Lindh.

H&M-klänning med över 40 år på nacken

De många kläderna har alla legat kärleksfullt nerpackade i förråd. Till slut hade Anja tillräckligt många för att öppna eget.

– Jag fastnar för material och tyger och vissa stilar, åker på auktioner och samlar på mig. När jag var liten så tyckte jag att det var jobbigt att bli medsläpad hit och dit och titta på gamla grejer. Men nu är jag precis likadan själv!

Att konkurrera med näthandeln är inte lätt, men vintage vill de flesta prova, säger Anja. Foto: Stefan Källstigen.

En av favoriterna i butiken är en blå klänning på modet idag. Lappen, från H&M, ger också sken av att plagget är nytt.

– Men den är från 70-talet och det är ju helt otroligt tycker jag. Sådant finns ju knappt längre och det är ju det som är så härligt. Jag tycker verkligen om att återanvända saker, säger Anja Lindh.