Än är det sommar – men då kommer hösten

Även om september är en höstmånad enligt kalendern, är vädret ofta för varmt för att det ska räknas som höst. Meteorologen Nils Holmqvist avslöjar när hösten kommer till Stockholm.

  • Publicerad 08:20, 14 sep 2018

Spanska hetta, Saharahettan eller varför inte Tjurfäktarvärmen?

Nils Holmqvist har flera förslag på vad vi kan kalla den värme som väntas till södra Sverige i mitten av nästa vecka. Och det finns alltså en möjlighet att den även tar sig ända till Stockholms län.

– Den kommer från södra Europa och kan hitta en kil till Sverige. Eller en pizza slice eller vad man nu vill säga. Stockholm har en hyfsad chans att ta del av värmen, då handlar det om mellan 20 och 25 grader. Däremot kan det även vara så att det händer något spännande när vädret växlar därefter. Lågtryck och väderombyten är ju alltid spännande för oss meteorologer.

Nils talar även om en joker i väderleken. En tropisk orkan som skulle kunna innebära nederbörd kombinerat med värme i Stockholm.

– Och sånt är ju alltid intressant, säger han.

Hittills har slutet av augusti och början på september varit milda. Men till skillnad från sommaren verkar inte denna höst bjuda på ovanligt höga temperaturer i Stockholm – förutom den eventuella värmen nästa vecka.

– Det har börjat bli allt mer höstlikt nu med dis och dimma på morgonen och lite fler regnområden. Luften är friskare och klarare, man känner att det är en annan årstid på gång, säger Nils.

Även om september är en höstmånad enligt kalendern, är vädret ofta för varmt för att det ska räknas som höst. Meteorologisk höst är det när dygnsmedeltemperaturen är under tio plusgrader fem dagar i sträck enligt SMHI, och det brukar inte inträffa i Stockholm förrän runt den 29 september.

Enligt Nils Holmqvist gör höstens ombytliga väder jobbet som meteorolog lite roligare. Som privatperson föredrar han dock sommaren.

– Hösten kommer på tredjeplats av favoritårstider. Jag är inte en sån som gillar att vara ute i skogen och plocka svamp och så. Däremothar jag plockat ett och annat ekollon för att sätta i vas.