Amed Bozan från Sollentuna tog examen från Teaterhögskolan sommaren 2019. Foto: Läsarbild Privat

Amed från Tureberg har huvudroll i SVT:s succéserie Kalifat

SVT:s serie Kalifat som handlar om religiös fundamentalism har blivit både uppmärksammad och hyllad. Inte minst har Amed Bozan, som spelar den bräcklige IS-krigaren Husam, fått mycket beröm. 30-åringen från Sollentuna imponerar stort med sin insats – som dessutom är hans första filmroll någonsin.

  • Publicerad 15:47, 8 feb 2020

– Ja, innan hade jag spelat mycket teater, och skrivit drama, men aldrig filmat, säger Amed.

Kalifat utspelar sig till stor del i syriska IS-fästet Raqqa. Där bor Husam tillsammans med sin fru Pervin och deras bebis. Men Pervin vill därifrån och när hon får kontakt med Säpo börjar hon spionera på Husam och lämna information om ett planerat terrordåd i Sverige.

”Scener ur ett äktenskap”

Serien är stundtals olidligt spännande. Men scenerna med Husam och Pervin blir också ett äktenskapsdrama, menar Amed.

Amed Bozan spelar Husam och Gizem Erdogan spelar hans fru Pervin som vill lämna Raqqa. Foto: Johan Paulin/SVT

– Vi jobbade otroligt mycket med våra två personer. Vad händer mellan dem? Med deras problem? Det är som ”Scener ur ett äktenskap” – fast i Raqqa. IS är en extrem miljö, men bryter man ner det så finns det en vardag för dem som är där också.

Terrordåd planeras

Utöver i Raqqa utspelar sig Kalifat också i Stockholm där Fatima på Säpo kämpar för för att stoppa det planerade terrordådet.

Samtidigt drömmer tre tonårstjejer i förorten om något större – och blir radikaliserade och söker sig till IS.

Fakta

Sista avsnittet sänds på söndag

Handling: Pervin (Gizem Erdogan) bor i Raqqa med sin IS-anslutne man Husam (Amed Bozan). För att kunna fly tipsar hon Säpoagenten Fatima (Aliette Opheim) om ett planerat terrordåd i Sverige. I en Stockholmsförort blir Sulle (Nora Rios) fascinerad av elevassistenen Ibbe som behandlar henne som en vuxen. Hon, bästisen Kerima och Sulles lillasyster får upp ögonen för en ny värld och börjar sakta men säkert radikaliseras.

Manus: Wilhelm Behrman och Niklas Rockström.

Regi: Goran Kapetanović.

Visas: Hade premiär på SVT1 den 12 januari. Åttonde och sista avsnittet sänds på söndag, den 9 februari. Serien finns också att se på SVT Play.

Det visste du inte: Husams och Pervins bebis spelas av två tvillingflickor som var omkring tre månader när inspelningen började. När den ena inte var så taggad på att vara med togs hennes syster in.

Källa: SVT
Visa merVisa mindre

Bild från Gatwick bakom idén

Idén till Kalifat fick manusförfattaren Wilhelm Behrman när han såg en bild på tre flickor på Gatwicks flygplats, på väg till Syrien för att ansluta sig till IS. Serien är ren fiktion, men håller sig nära sanningen.

Bild från SVT-serien Kalifat. Lillasyster Lisha (Yussra El Abdouni), storasyster Sulle (Nora Rios), och kompisen Kerima (Amanda Sohrabi). Foto: Jonas Alarik/SVT

Ämnet är kontroversiellt och många trodde att den skulle få kritik, både för att glorifiera IS och för att spä på fördomar.

– De farhågorna hade vi också när vi jobbade, men i efterhand har det varit väldigt positivt från alla håll. Det är bra att ha farhågor för då tänker vi. Men det får inte bli minor i arbetsrummet som hindrar oss att testa saker och ställa frågor, säger Amed.

”Man får tänka själv två tre varv”

Och det känns som att det lyckades tycker han.

– Ja, folk som har vuxit upp i olika förhållanden har tolkat situationerna olika. Det känns bra att vi skapar reflektion. Man får tänka själv två tre varv. Vi ger inte svar, vi ställer frågorna.

35 provfilmade för rollen

Amed gick på Stockholms dramatiska högskola när regissören Goran Kapetanović hittade honom.

– De hade sökt brett i hela Sverige och även i Danmark och Norge. Jag var en av 35 aktuella som fick provfilma. Projektet var väldigt hemligt så vi fick inga texter i förväg. Det strulade när jag skulle få mina utskrifter så jag hann prata länge med Goran om allt mellan himmel och helvete, och vi klickade direkt, säger Amed.

Amed Bozan har fått mycket uppskattning av folk som har sett honom i Kalifat. ”Häromdagen fick jag till och med en tavla av en person som hade berörts så mycket av mitt porträtt. Det är väldigt fint när ens verk blir till någon annans verk”, säger han. Foto: Privat

Övertygade med Tjechovs Nina

När Goran frågade vilken som var Ameds drömroll svarade han att det var Nina i Tjechovs pjäs  ”Måsen”.

– Då fick jag provspela med den rollen i stället. Efteråt sa Goran ”bravo, jag är nöjd, kan du spela Nina så kan du spela Husam också”. Det är det fina med det här projektet, Goran bryr sig om ren skådespelarkunskap.

Gjorde grundlig research

När Amed hade fått rollen inledde han ett intensivt förberedelsearbete. Han fick inte raka skägget eller klippa håret och han gick ner 13 kilo, från 82 till 69, på två och en halv månad. Men framför allt handlade det om gedigen research.

”IS är en extrem miljö, men det finns en vardag för dem som är där också”, säger Amed Bozan. Foto: Johan Paulin/SVT

– Jag läste mycket om radikalisering och hela den världen. Husam har posttraumatiskt stressyndrom så det läste jag också om, såg på Youtube, och träffade en person som hade det, säger Amed.

Försökte förstå Husam

Målet var bland annat att försöka förstå psykologin och mekanismerna bakom som gör att folk väljer att ansluta sig till IS.

Amed Bozan fyller rollen som Husam med en blandning av febrig paranoia, kärlekstörst, hustrumisshandel, ånger, dödsskräck, manlighetskris och posttraumatisk stress. Foto: Johan Paulin/SVT

– Hur kan de inte se grymheterna som alla vi andra ser? Jag är själv kurd så jag hade redan en stor kunskap i och med att vi kurder blir förföljda och dödade av dem. Men nu handlade det om att förstå hur man kan vilja åka ner. Det är så långt ifrån mig så det var svårt, men jag sökte efter ”huret” och hittade en tillbakadragen och rotlös irakisk kille som pratar svenska med mamma och inte är så bra på arabiska. Han har en halvkriminell bakgrund och har lite skumma vänner, men är ändå en juste kille egentligen. Fast med en enorm rotlöshet, en känsla av att inte tillhöra något.

Jobbade tidigare som befäl

Amed har tidigare jobbat som förstärkningsbefäl, men för snart tio år sedan lämnade han försvaret.

– Det var en tuff period. Vi var tio grabbar, barndomsvänner som växte upp tillsammans på Malmvägen. En av dem, en nära vän, tog sitt liv. Det förde oss andra ännu närmare och fick oss att reflektera och börja stötta varandra i att följa våra drömmar.

Teatergrupp på Arena Satelliten

Amed hade aldrig tidigare spelat teater, bortsett från ”någon dramakurs på gymnasiet för att få bra betyg”, men bestämde sig för att testa när Christian Augrell startade en teatergrupp för ungdomar på Arena Satelliten.

Amed Bozan berättar att regissören Goran Kapetanović var väldigt noga med att det skulle vara professionella skådespelare till de vissa av rollerna då de var extremt krävande. Foto: Privat 

– Den var för 16–18-åringar och jag var 20 så det kändes lite jobbigt, men jag gick dit. Christian hade ordnat med fika, lagt upp broschyrer och fixat med powerpoint – och så var det bara jag som kom dit. Jag brukar reta honom för det, men vi fick ett fint möte och pratade jättelänge.

Scendebut med en monolog

Veckan därpå kom Amed med en text han hade skrivit på ett A4. Han var fortfarande ende deltagare i teatergruppen, men det gjorde ingenting.

”Det här kan bli en bra monolog” sa Christian Augrell, och tillsammans skrev de ”Drömtjuvarnas rike” som blev både Ameds första framträdande på en teaterscen och den första teaterföreställningen på Arena Satelliten.

Slutade att söka roller

Efter det har Amed studerat på folkhögskola, både skådespeleri och manusförfattande, innan han tog sig igenom nålsögat och kom in på Teaterhögskolan 2016.

– Jag hade en väldigt tuff karriär innan det. 2014 slutade jag att ens söka roller. Jag blev väldigt anonym, trots att det är en liten värld. I stället började jag fokusera väldigt mycket på mitt hantverk, jag tror att det var positivt för mig.

Nu teater i Göteborg

I dag är läget annorlunda. Just nu repeterar Amed för rollen som Arsinoë i ”Misantroperna”, en omarbetning av Molières ”Misantropen”, på Göteborgs Folkteater.

– Den är helt omskriven, en ny pjäs. På blankvers. Det är premiär den 15 februari och jag är lite nervös just nu. Jag vet inte riktigt hur jag ska förstå Arsinoë, jag söker fortfarande.

Skriver på två långfilmer

Samtidigt öppnar hans roll i ”Kalifat” för fler filmroller. Amed har redan blivit kontaktad av internationella agenter och ett internationellt managementbolag.

Scenerna från Raqqa spelades in i Jordanien där filmer i Mellanösternmiljö ofta in, bland annat även den senaste Star wars-filmen. Foto: Johan Paulin/SVT

– Jag vill göra mer film, men jag skriver också själv. Jag gillar att skapa nya berättelser. Just nu skriver jag på två långfilmsprojekt, det ena tillsammans med Aliette Opheim som spelar Fatima i ”Kalifat”, säger han.

Hyllad i recensioner

Serien har blivit en tittarmagnet på SVT Play och dominerar listorna över de mest sedda svenska serierna online. Och Amed har hyllats i recension efter recension.

Amed Bozan och Gizem Erdogan som paret Husam och Pervin i Raqqa. ”Det kändes så rätt på golvet när vi filmade, vi jobbade otroligt hårt”, säger Amed. Foto: Jonas Alarik

”Han stämplar varje scen där han medverkar med ett orubbligt äkthetsbevis. Bozans gestaltning bryter ner allt motstånd”, skrev exempelvis Aftonbladet.

”Jag vill bara skådespela”

Ändå blir Amed sällan igenkänd.

”Husam försöker få grepp på livet, men allt går bara fel för honom”, säger Amed Bozan. Foto: Jonas Alarik/SVT

– Här om dagen gick jag på stan själv och ingen kände igen mig. Sedan mötte jag upp med Gizem (Erdogan), som spelar Pervin. Då ville folk ta selfie och en taxiförare stannade mitt på gatan och klev ur bilen för att han ville tacka oss. Det är skönt att ha lite privatliv. Folk i branschen är på mig om att jag är för anonym, att jag måste synas mer i sociala kanaler och så. Men jag vill bara skådespela.

Fakta

Vill spela Tjechovs Nina, Shakespeares Hamlet – och Wolverine

Namn: Amed Bozan.

Ålder: 30 år.

Bor: Tureberg.

Familj: Mamma, pappa, lillebror och storebror. ”Storebrorsan ska få en grabb nu i dagarna. Jag ska bli farbror, det är jag lite nervös över.”

Intresse: Fotboll. ”Jag har tränat och spelat mycket i mina dagar. Juventus är mitt favoritlag.”

Senast sedda film: ”Spring Uje spring” av Henrik Schyffert. ”En otroligt fin film om Uje Brandelius som får Parkinsons. Mycket värme. Man skrattar och gråter.”

Drömroll: Nina i ”Måsen”. ”Den ligger alltid där. Men jag har också alltid kärlek till Shakespeare och skulle vilja spela Macbeth, Hamlet eller Richard III. Och så lockas jag av att spela Wolverine. Jag gillar inte superhjältar annars, men just den karaktären vill jag ta mig an. Wolverine är odödlig, väldigt sexuellt attraktiv, men väldigt skör på insidan. Den kontrasten gillar jag.”

Visa merVisa mindre

Mammans vittnesmål fick man friad

Nyheter Man från Edsberg dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten 70 000 kronor i funna kontanter och en guldkedja ledde först till en fällande dom för penningtvättsbrott mot en Edsbergsbo i 20-årsåldern. Nu har mannen friats i hovrätten efter ett vittnesmål från...onsdag 18/5 6:50

Kvinna i Rotebro åtalas för djurplågeri

Nyheter Ska ha utsatt sin hund för lidande i över ett år En kvinna i Rotebro åtalas i Attunda tingsrätt för att under minst ett år ha utsatt sin hund för lidande.tisdag 17/5 14:50