Allt du behöver veta om valborg på Lidingö

Var är brasorna? Vilka fritidsgårdar håller öppet? Och finns tillräckligt med nattvandrare för att skapa trygghet på Lidingö under valborgsnatten? Mitt i har svaren på frågorna inför i kväll.

  • Publicerad 12:16, 30 apr 2018

Räkna med rekordmånga nattvandrare

Runt femton personer har anmält sig att nattvandra på Lidingö i kväll.

– Vi vill finnas där som en trygghet för våra ungdomar här på ön, säger Christel Söderberg som samordnar nattvandrarna. 

Efter den senaste tidens uppmärksamhet, både i media och från kommunen och polisen, kring lidingöungdomars drog- och alkoholvanor, tycker hon att engagemanget bland föräldrar att ge sig ut och nattvandra har ökat.

– Det känns som att det har ökat folks medvetenhet om att detta är ett problem och vi måste hjälpas åt, säger Christel Söderberg.

Även polisen, polisvolontärer och socialtjänsten kommer att finnas ute i valborgsnatten.

Här är brasorna

En rad brasor och firanden av olika slag arrangeras på ön. Två fyrverkerier, angusburgare och ett fackeltåg är några av inlagen.

Här listar vi öns brasor

  • Killingeängen – Ett välbesökt valborgsfirande, förra året kom runt 2000 personer hit för att fira vårens ankomst. Här har man satsat på en litet lyxigare variant av grillning. Angusburgare och finkorv finns att köpa. 19.45: vårtal. 20.00: elden tänds.
  • Torsviksberget – Ett valborgsfirande med traditioner som nu är inne på sitt 33:e år i rad. I år har kören dragit sig ur men det finns lotterier, samt försäljning av korv och våfflor. Kvällen avslutas med fyrverkerier. 19.30 startas firandet. 20.30 tänds elden. 21.30 skjuts fyrverkerierna av.
  • Parksätrastranden, Skärsätra– Här blir det körsång och vårtal. Fackeltåg avgår från från Skärsätra Torg kl 20.15. Elden tänds 20.30. Vårtal 20.40, sedan körsåg med Lidingö Vox.
  • Hersby åker – Traditionell brasa. elden tänds 20.00
  • Sticklinge, korsningen Rödstuguvägen/ Kummelvägen – Kör, tal och fyrverkeri. Försäljning av kaffe, korv och bullar startar 20:00. Körsång och välkomsttal. Brasan tänds 21, därefter fyrverkerier.

Fritidsgårdar håller öppna

Flera av öns fritidsgårdar håller öppet. Några arrangerar egna, alkoholfria firanden för unga. till exempel korvgrillning på Kulan

http://www.instagram.com/kallangsgarden/

http://www.instagram.com/sticklingegarden/

https://www.instagram.com/dakulan/

https://www.instagram.com/novalidingo/

https://www.instagram.com/skarsatragarden/

Kylig kväll

Valborgskvällen blir mulen och småblåsig. Det kan förkomma regn. Runt fem grader.