Åkerns ögonstenar visas på Hågelbydagen

Grålleklubben Hågelby startade i november förra året. Nu har klubbens medlemmar renoverat och putsat upp sin första veterantraktor. Premiärvisning för Grållen blir till Hågelbydagen på lördag.

  • Publicerad 10:00, 15 maj 2016

Det finns kvar närmare 20 000 av Fergusons så kallade ”Grållar” i Sverige. Och veterantraktorklubben Svenska Fergusonklubben Grålle finns i 14 olika sektioner och har totalt cirka 7 000 medlemmar i landet.

I slutet av förra året bildades en egen sektion ur Stockholmsklubben. Stockholms Grålleklubb delades upp i södra och norra Stockholm. Den södra stationerade sig på Hågelby gård för att meka.

– Vi får låna lokal här i utbyte mot att vi hjälper till. Just nu håller vi på att plöja upp en åker där det skall sättas potatis till restaurangen, berättar Stefan Wennerkvist som sitter i Grålleklubben Hågelbys styrelse.

Efter ungefär 1 000 mekartimmar har klubben nu putsat upp och startat sin första Grålle.

– Den är från 1954 och har stått på Ekerö loge i 30 år. Den har varit helt nedmonterad och är nu återuppbyggd, berättar Göran Jansson som varit med och fått liv i traktorn.

– För två veckor sedan hällde vi i bensin och startade den. Den lät så fint och gubbarna bara skrek, berättar Göran Janson.

– Den spinner som en katt, tillägger Karl-Olof Nilsson.

De första Grållarna byggdes efter andra världskriget och utvecklades till en ny smidig traktor som skulle förbättra för lantbrukarna.

– Den var väldigt populär och låg också före i säkerhetstänk. Du kan inte starta traktorn om det ligger i en växel till exempel, det hände mycket olyckor där folk blev påkörda av traktorer. En förbättring var också att det var den första traktorn med armar där du kunde höja och sänka, tidigare så släpade traktorerna sin last, säger Göran Janson.

– Ferguson var helt klart före sin tid, tillägger han.

Grålleklubben Hågelby står nu redo för att visa upp den nymålade ögonstenen på lördag.

– Vi har målat om och gjort ordning en balvagn som vi kommer att sätta bakom Grållen. Sedan kommer barn, gamla och alla som vill att få åka med, säger Stig Mikaelsson som målar röd färg för andra gången på balvagnen.

Förutom att klubbens nyrenoverade Grålle ska visas upp blir det också Grålleträff i Hågelby.

– Medlemmar kommer att ta hit sina Grållar för att visa upp dem, vi räknar väl med ungefär åtta stycken, berättar Stefan Wennerkvist.

Vad kommer klubben göra nu när Grållen är fixad och klar?

– Det står traktorer i kö för att bli servade, så det finns inte brist på arbete! Vi kommer att ta emot Grållar och fortsätta meka, säger Göran Janson.

– Jag står först på tur, säger Stefan Wennerkvist som fick en röd Grålle från -55 i födelsedags present för tre år sedan.

Det är också den traktorn som nu är i full gång för att harva upp åkern för potatisen.

Fakta

På programmet

Trädgårdsmarknad i Hågelbyparken äger rum den 21 maj klockan 11-15.

4H-gården anordnar aktiviteter för barnen, bland annat fårbingo, tipsrunda och ponnyridning.

Det blir även bakluckeloppis i hagarna utanför parken.

Grålleklubben visar upp veterantraktorer.

Källa: hagelby.se
Visa merVisa mindre