Absolut välgörande

Lovers and other strangers är dj-kollektivet som skänker bort sina intäkter till feministisk välgörenhet. Förra veckan fick de hjälp i dj-båset av riksdagsledamoten Rossana Dinamarca.

  • Publicerad 09:28, 30 jan 2015

Madeleine, Iida, Tess, Clara och Mira är fem tjejer som tillsammans bildar det feministiska dj-kollektivet Lovers and other strangers. De har spelat tillsammans sedan ett år tillbaka och lyckades under 2014 dra in drygt 34000 kronor till feministisk välgörenhet.

– Några av oss hade dj:at på egen hand tidigare och kom på idén att starta ett dj-kollektiv. Vi var alla överens om att det behövdes fler kvinnor som dominerade musikscenen, berättar Madeleine Frankki. 

Gaget de fick var relativt lågt och istället för att behålla pengarna bestämde de sig för att använda spelningarna som en möjlighet att stötta feministisk verksamhet. Alla intäkter som kollektivet spelar in skänks bort, främst till organisationer som jobbar med kvinnofrågor. 

– Tjejjourer behöver ju alltid ekonomiskt stöd men vi kan också lyfta grupper för att de gör ett bra jobb men kanske inte syns så mycket och inte har så stora förutsättningar att driva in pengar, säger tjejerna.

Efter ett ganska tufft år har de nu fått fasta datum på klubben Fritz corner på Lilla hotellbaren, men innan dess tycker de att det varit svårt att få återkommande gig och att de ibland blivit utnyttjade av klubbarrangörer.

– Det är tråkigt med vissa hypade ställen för de tänker bara på pengar. Vi fick ganska mycket publicitet i början då vi hade ett rätt unikt koncept och det var många klubbar som ville boka oss på grund av det. Men när vi inte drog tillräckligt mycket folk fick vi inte vara kvar. De brydde sig inte om vår välgörenhet. Det är ett skittråkigt system.

Det har länge diskuterats i gruppen att man vill bjuda in gäst-dj:s att spela tillsammans med, något som inte skedde under kollektivets första år.

– Vi har funderat runt gästspel länge, och det är också lite tanken med vårt namn. Att vi är ”lovers ”och så kan vi ta in ”strangers” som spelar med oss. Men man vill ju ha in rätt person. En grym kvinna. 

Förra veckan hade de dock hittat en kvinna de tyckte var grym nog för ta rollen som kvällens ”stranger.” Gruppens första gästspel blev riksdagsledamoten, hiphoparen och dj:n Rossana Dinamarca som hjälpte till att dra in pengar till Romska tjejjouren. 

– Jag tyckte det var jätteroligt när de hörde av sig. Jag tycker om att spela men det var syftet bakom som var avgörande. Jag tror kulturlivet överlag är en väldigt stark faktor i att kunna ta ställning och det är viktigt att det inte bara är en grej som renodlade politiker gör. Man har redan en plattform som artist och den kan man utnyttja för att nå ut till människor som kanske inte annars är så politiskt medvetna, säger Rossana Dinamarca. 

Och Lovers and other strangers tänker fortsätta satsa på att göra skillnad i samhället. Målet är nu att bli upptäckta och bokade även i andra städer än Stockholm. Och att spela in ännu mer pengar än förra året. 

– Vi har fått så bra respons från publiken och organisationerna som vi hjälper. Det är väldigt slitigt emellanåt men det lyfts upp av responsen man får. Vi får liksom gå ut och festa ihop och ha askul och kan dessutom skänka bort förtjänsten för det. Det är ganska drömmigt, säger Tess Thörnqvist.

Lovers and other strangers

Medlemmar: Madeleine Frankki, Iida Hellström, Tess Thörnqvist, Clara Nilsson och Mira Wall.

Aktuella: En onsdag och en fredag i månaden på Lilla hotellbaren.

Musik: Allt från hiphop, 90-talsindie och punk till synth och elektronisk musik.

Pengar har hittills skänkts till bland annat: Alla kvinnors hus, Cancerfonden, Endometriosföreningen, Romska Tjejjouren, Juventas systrar.

Hemsida: laossthlm.blogspot.se

Visa merVisa mindre