Abba presenterade på torsdagskvällen ett nytt album och en digital turné. Foto: abbavoyage.com

Abba släpper nytt album live från Grönan

Agnetha, Björn, Benny och Frida är återförenade. Från flera platser runt om i världen, med ett nav på Gröna lund presenterar Abba ett nytt album och liveshow i London med avatarer.

  • Publicerad 19:24, 2 sep 2021

Vid 19-tiden inträffade årets kanske största musikhändelse: Abbas återkomst.

Bandet har inte varit ihop sedan 1982 då de splittrades. Nu släpper Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Anni-Frid "Frida" Lyngstad ett album med tio nya låtar och en liveshow på en specialbyggd arena i London.

Från Grönan

Presentationen inleddes från Gröna lund av programledaren Arantxa Alvarez som fick sällskap av ett gäng Abba-fans.

Från en studio i London, överblickande arenan där turnén ska sjösättas, intervjuas Björn Ulvaeus och Benny Andersson.

– Det föreslogs för några år sen att vi kunde åka ut på turné som hologram, det är fyra–fem år sen nu. Och vi upptäckte snart att det inte ens är möjligt, för hologram är en gammal teknologi. Men visionen fanns där om att ha våra digital jag, att det ens var en möjlighet, säger Björn.

– Och vi ville också göra det innan vi dog, fyllde Benny Andersson i.

Den första singeln spelades upp under livesändningen, där man fick en försmak av hur Abba-gängets digitala versioner kommer se ut på turnén.

Orolig för en flopp?

Om man ska lita på Björn Ulvaeus kommer albumet hålla måttet.

– Om vi inte tyckte att albumet var bra nog hade vi aldrig släppt det. Och det finns gammalt uttryck inom musikindustrin: Man ska aldrig låta det gå mer än 40 år mellan två album, säger han.

Två singlar, I Still Have Faith In You och Don't Shut Me Down, finns redan ute på streamingtjänster. Albumet Voyager kan förbeställas och släpps den 5 november.

Än så länge har endast London och en specialbyggd arena i Queen Elizabeth Olympic Park presenterats som plats för de digitala konserterna. Konsertdatumen är hittills satta mellan den 27 maj och den 4 september 2022.

Följ återföreningen live här.