72 elever sätter upp West side story

West side story sätts upp på Maximteatern i januari i ett ambitiöst skolprojekt signerat eleverna vid Viktor Rydberg gymnasium. Och huvudrollsinnehavarna är kompisar sedan innan. – Det är jättesvårt att inte börja skratta vid kysscenerna, säger Elsa Levahn, föreställningens Maria.

  • Publicerad 09:20, 3 jan 2017

När West side story nu sätts upp på Maximteatern är det skolelever som står såväl i fokus som bakom kulisser. För 23:e gången tolkar tredjeklassare från Viktor Rydbergs tre gymnasieskolor en musikal.

De första gångerna var någon av skolornas aulor skådeplatser för uppsättningarna. I den allra första musikalen spelade Adam Olenius, som senare skulle bilda Shout out louds, huvudrollen och på Oscarsteatern 2007 var det Idol-vinnaren Erik Grönwall som stod i centrum när man gav We will rock you.

2016 satte man upp The Wiz på Maximteatern och den här gången är det alltså West side story som ges på samma scen.

Totalt 72 personer medverkar i projektet, och då inte bara i ensemble, smink och produktion. Det är även ett sätt för elever att arbeta med marknadsföring i skarpt läge, berättar Amelie Westerberg från Viktor Rydberg gymnasium.

– I år har de ägnat sig mindre åt utomhusmarknadsföring och i stället försökt nå ut i sociala medier, säger hon.

De besökare som lockas av marknadsföringen och tar sig till Maximteatern vid Karlaplan får se Elsa Levahn och Isac Aspberg i huvudrollerna i den Romeo och Julia-doftande föreställningen som hade urpremiär i New York 1957.

Att de är goda vänner sedan innan innebär en del utmaningar, berättar Elsa Levahn.

– Vi är jättebra kompisar och vi ska spela kära. Det är många kysscener och då är det jättesvårt att inte börja skratta, säger hon.

Hon kommer från en musikfamilj men har inte gjort några framträdanden i stora sammanhang, med undantag för att hon sjöng Tysklands bidrag när tv-produktionen repade inför Eurovision song contest i Globen förra året. En erfarenhet hon delar med kompisen, tillika motspelaren, Isac Aspberg.

Han gör rollen som Tony, som i sin tur bygger på Romeo i Shakespeares förlaga. Isac Aspberg läser estetprogrammet med gitarrspel som specialinriktning.

– Men jag har skådespelat då och då hela livet, i somras hade jag en biroll i en tysk filmserie som är typ som Beck, säger han.

– Det svåraste för mig är att hitta min egen version av Tony och sedan kombinera med den Tony som finns i manuset, menar han.

Om han inte har hittat sin rollfigur helt och hållet ännu så lär han ha möjlighet under den intensiva repetitionsperiod som de nu går in i sista veckorna innan premiären den 13 januari.

– Nu blir det 9-21 varje dag, säger Elsa Levahn.

Nu kan du skicka öl och kaffe med mobilen

Nyheter Digitala gåvor som kan drickas En ny app har lanserats i Stockholm. Det är nu möjligt att skicka en öl, bulle eller ett glas bubbel till dina kontakter.lördag 16/10 17:15

Helen Sjöholm tar ton för miljön på klimatgala i Kungträdgården

Nöje Greta Thunberg och First Aid Kit medverkar också Hon har tjusat den svenska publiken i över 25 år. Nu vill Helen Sjöholm väcka engagemang – för klimatet. Lördag 16 oktober medverkar hon i galan Climate Live i Kungsträdgården med artister som First...torsdag 14/10 11:31

Två generationer Ernman gör Piaf på scen

Nöje Malena och Beata kan äntligen ha premiär för den föreställning pandemin satte P för. Beata Ernman gör Edith Piaf på scen. Hennes mamma Malena gör rollen som Piaf, modell äldre. "Det finns ingen jag litar mer på musikaliskt", säger Malena Ernman.lördag 11/9 14:54

Premiär för Noicemusikalen i november

Nöje Basisten Peo Thyrén: "Mina barn är imponerade" Efter många om och men har musikalen om Noice fått ett nytt premiärdatum på Cirkus.torsdag 9/9 10:45