7 grejer att göra under årets fattigaste vecka

Den här helgen liksom nästa vecka brukar vara årets fattigaste. Kylskåpen i lunchrummet är fulla av matlådor som legat i frysen i månader och i väskan ligger kaffetermosen med inte lika gott men än dock dugligt kaffe som på favoritfiket. Kanske är det till och med hål i strumporna.

  • Publicerad 12:02, 17 jan 2020

Både människor och plånböcker är utmattade efter jul och nyår. Mitt i tipsar därför om hur du kan leva, motionera och underhållas snålt under den sista veckan innan lön.

Utegymmet vid Lotsjön i Sundbyberg.

Träna på utegym

I Sundyberg finns sex utegym belägna i Duvboparken, Hallonbergen (vid Toppstugan), Rissne idrottsplats, Tuvanparken, Ursviks motionsgård – och så det senaste tillskottet vid Lötsjön (nedanför Vackra vägen). Det är en ovanligt varm januarimånad och vill du slippa trängas på gymmet med alla andra är det bara att ge sig ut.

Teater: Lassemajas detektivbyrå

Om det är skralt i kassan men du och ett barn i din närhet ändå vill hitta på något kan du bege dig till Blå huset i Tensta lördag 18 januari. Då kommer nämligen karaktärerna i Lassemajas detektivbyrå till liv i en teaterpjäs. Pjäsen turnerar just nu runt i Stockholm och om du vill se dem på hemmaplan är det bara nu på lördag som du har chans att göra det.

Gratis inträde och arrangören rekommenderar alla barn mellan åtta och tolv år att komma.

 

Fynda mat och slå ihop en måltid

På hyllorna står frukt, grönsaker, kött och mejeriprodukter med kort datum som säljs till halva priset. Det rosa kylskåpet i Solna centrum ska bidra till att minska matsvinnet. Så ta en sväng förbi kylen om du redan har vägarna förbi.

Kylen som ger chans att göra klipp – och ska minska svinnet

Genrebild. Foto: Mostphotos

Fynda på bakluckeloppis i Bromma

Är ett av årets nyårslöften att köpa mer begagnat? Då ska du titta hit. Nu upprepas höstens framgång med bakluckeloppis i Bromma blocks. Till helgen är det dags igen.

I mitten av november hölls bakluckeloppis för första gången nere i Bromma Blocks p-garage. Det hela blev en stor mötesplats för fyndare och säljare och platserna sålde snabbt slut.

Datum: 11 januari, 18 januari, 8 februari, 15 februari, 7 mars och 14 mars
Tid: 11.00-15.00 samtliga dagar.
Plats: Bromma Blocks
Arrangör: Stockholmsmarknader

Lär dig släktforska

Förvirrad bland diverse kyrkoböcker, arkiv och hemsidor? Inga problem. Tillfällen att lära dig allt är det fullt av under ”fattiga veckan”.

Lördag 18 januari håller Storstockholms genealogiska Förening (SSGF) öppet hus med information om släktforskning.

Tid: Lördag 18 januari klockan 12.00-15.30
Plats: Signalfabrikens bibliotek
Arrangör: Bibliotek Sundbyberg och SSGF

Tisdag 21 januari kan du dessutom få hjälp med din släktforskning av erfarna släktforskare från SSGF.

Tid: Tisdag 21 januari klockan 16.00-18.30
Plats: Signalfabrikens bibliotek
Arrangör: Bibliotek Sundbyberg och SSGF

Torsdag 23 januari ordnar stadsbiblioteket i Solna och biblioteket i Bergshamra en introduktion i bibliotekets svenska databaser för släktforskning för dig som är nybörjare. Föranmälan krävs.

Mer information finns på Solna stads hemsida.

Gratisträna i Sveriges första Pep Park

Parken i Huvudsta invigdes efter sommaren. I den finns redskap och utrustning anpassade för olika åldrar och funktionsvariationer. Parken ligger längs Huvudsta allé, mellan Hufvudsta gård och Augustendals 4H-gård.

Prova dans

18 och 19 januari kan barn i åldrarna 7-13 år prova på dans på Kulturskolans Dansstudio. Det är inte gratis, men heller inte dyrt. 40 kronor per deltagare och dansen varar i 45 minuter.

Plats: Kulturcentrum i Hallonbergen C
Pris: 40 kronor.
Tid: 10.30–11.15