68-rörelsen rustar för en ny almstrid

De snickrar plakat i vardagsrummet, de överklagar byggplaner och levererar frallor till demonstrerande flyktingar. Stockholms 68-rörelse lever kvar. Och de har inte gett upp. Återigen står Kungsträdgården i centrum för en politisk strid.

  • Publicerad 07:34, 10 okt 2017

Året var 1971 och ”rivningsraseriet” i Klara låg färskt i stockholmarnas minne. Då kom striden som skulle förändra Stockholms politiska historia för alltid: Almstriden i Kungsan.

Göran Folin, 79, minns det som igår.

– Det var inte bara almarna som stod på spel. Folk var innerligt förbannade på att de rivit Klara utan att stockholmarna fått ett dyft att säga till om. Det växte fram en anda av ”hit men inte längre”. De kunde ta city, men de skulle fasiken inte få almarna också, säger han.

Satte ihop telefonlistor

Göran Folin är ordförande för föreningen Alternativ Stad. Gruppen var drivande i kampen om Kungsans almar och har blivit en symbol för Stockholms 68-rörelse.

När förslaget om almarna presenterades i tekniska nämndhuset tog gruppen med sig ritningarna till parken.

– Då tände stockholmarna till. Det var ingen som ville att almarna skulle fällas, säger Göran Folin.

Tusentals samlades vid almarna. Digitala stadsmuseet/ L af. Petersens

Frågan överklagades ändå upp till regeringen. Statens planverk sa att träden inte alls behövde sågas ned. Trots det gick regeringen på nedsågningslinjen.

– Då visste vi att inom några veckor var det dags. Vi satte ihop telefonlistor och gjorde oss redo, säger Göran Folin.

Här är striderna vi minns

 

Sammandrabbningar med polis

Gruppens medlemmar mobiliserade snabbt. När arbetare med motorsågar anlände på natten mot den 21 maj 1971 hade tusentals samlats i parken. Våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser bröt ut.

Almstriden, 1971.

Trots att de saknade batonger var det Göran Folin och hans vänner som gick segrande ur striden.

Almstriden blev en principfråga om medborgarnas makt – och ett bevis för 68-rörelsens kraft.

Thomas Åström minns en tid av oförtröttlig kamp.

– Det fanns en passion för staden. Vi drevs av ilska men också av en kärlek till Stockholm. Vi fick känslan att vår stad kunde förstöras om man inte gjorde någonting, säger han.

Nya striden: Apple i Kungsan

Vi ses bara en stenkast från platsen där det dramatiska aktionen ägde rum. Här, mellan Hamngatan och bassängen, utspelar sig en av innerstans mest infekterade strider just nu. Den om Apples flaggskeppsbutik.

– Jag fattar inte vad politikerna tänker. Ska en rödgrönrosa koalition låta världens rikaste bolag köpa in sig i Stockholms mest frekventerade park? Det är en skrattretande tanke. Jag vill inte se en framtid där andra bolag börjar nagga andra parker i kanten, säger Göran Folin.

Maja Spindler, Thomas Åström och Göran Folin. Foto: Pekka Pääkkö

Alternativ stad är beredda för en ny strid. Och de är säkra på att de har stockholmarna med sig.

– Jag är övertygad om att det kommer att bli en stor fråga. Kanske lika stor som almstriden, säger Göran Folin.

Är folk tillräckligt engagerade?

– Kanske inte. Många klickar ja eller nej på Facebook men är inte lika vana att vara ute och demonstrera på gator och torg. Det är viktigt. Det är demonstrationerna på gatan som politikerna är rädda för.

Fakta

40 år av politisk kamp

1965 – Hötorgskravallerna. Demonstranter och polis drabbades samman efter demonstrationer mot USA:s krigsföring i Indokina. Demonstrationerna blev startskottet för pacifistiska och anarkistiska Provierörelsen.

1969 – Brunkebergsaktionen. I stadsbyggnadsplanen City 67 föreslogs 30 000 nya p-platser i city och fler kontor i city, bland annat på Brunkebergstorg. Tusentals demonstrerade mot planerna på Borggården i Stadshuset. Vissa av p-husen ströks ur planerna.

1970 – Protesten på Norr Mälarstrand. Politikernas förslag om en sexfilig motorled längs Norr Mälarstrand stoppades av aktivister i Kungsholmens byalag. Över 20 000 personer skrev på protestlistan och tusentals tågade till stadshuset i protest.

1971 – Almstriden. En av 70-talets mest uppmärksammade politiska strider i Stockholm. Tusentals demonstranter samlades kring almarna i Kungsträdgården efter att Stockholms stad, med stöd av regeringen, beslutat att fälla dem. Protesterna lyckades och träden räddades.

1978 – Mullvadsockupationen. 300 personer ockuperade fyra hyreshus i kvarteret Mullvaden på Krukmakargatan efter att Svenska Bostäder beslutat att riva dem. Efter knappt ett år av ockupation avhystes demonstranterna och husen revs, men flera andra kvarter i området räddades.

2011 – Tv-eken. Beslutet att fälla den hundraåriga eken utanför radio- och tv-huset orsakade en kritikstorm. Hundratals demonstranter samlades i och kring eken och fällningen fick skjutas upp vid flera tillfällen. Men tills slut fälldes eken den 25 november 2011.

Visa merVisa mindre