13 år och skådisveteran

Lea Stojanov var bara 7 år när hon spelade gangstertorpeden ­Mrados dotter i Snabba Cash – och fick publiken att dra efter andan. Nu är hon 13 år och erfaren skådespelare. I höst har hon stora roller både på bio och i Jul­kalendern.

  • Publicerad 18:35, 31 aug 2014

Tänk att få tillbringa tre månader vid Kroatiens kust, i stället för att harva på i skolan. Säkert en dröm för många tonåringar – och för Rågsvedstjejen Lea Stojanov blev den verklighet. Vårvintern 2014 spelade hon in årets julkalender, ”Piratskattens hemlighet” vid Adriatiska havet.

– Det är det som är det bästa med att vara skådespelare. Man får komma till så många nya platser och träffa så många nya människor, säger hon och tillägger med glimten i ögat:

– Och så var det skönt att slippa alla småbrorsor som stör… fast på kvällarna blev det lite tråkigt, då saknade jag min familj.

Lokaltidningen Mitt i träffar Lea Stojanov hemma i lägenheten i Rågsved. Hon har bott här hela sitt liv och trivs jättebra i Hagsätraskolan och med sina kompisar.

Men vännerna har fått vänja sig vid att Lea försvinner under perioder. Rollen som Bianca i årets julkalender är långtifrån hennes första.

I höst har hon också huvudrollen i biofilmen ”Krakel Spektakel”, som bygger på Lennart Hellsings verser och figurer. Den spelades in i Luleå, där Lea fick bo hos en familj vars dotter var med i filmteamet.

Lite oroligt var det, tyckte mamma Biljana och pappa Pero, men de pustade ut när dottern rapporterade att hon stortrivdes.

– Jag trivdes jättebra, berättar Lea och visar foton på sin värdfamilj, som hon har satt upp i tonårsrummet, bland bilderna på sin riktiga familj.

Fast varken Kroatienresan eller Luleåvistelsen var någon semester. Lea Stojanov hade med sig tunga väskor med skolböcker och ägnade pauser och kvällar åt att studera. Ibland kändes det tungt.

– Lea vet att hon måste vara bra i skolan för att få filma, säger Biljana som också ser till att dottern känner sig trygg under inspelningarna.

För henne är det självklart att Lea ska få utveckla sin talang. Visst kan kändisskap vara pressande för en ung person, och alla barnskådespelare gör inte lycka som vuxna – men Biljana Stojanov tror att dottern kommer att fortsätta att filma och gör allt för att stödja henne.

Det var också hon som lotsade dottern in i filmens värld, från den första reklamfilmen för Svenska mäklarhuset då Lea bara var 5 år och förvånade alla med sin självklara närvaro framför kameran.

När hon var 7 år fick hon rollen som gangstertorpeden Mrados dotter Lovisa i ”Snabba Cash”. Mellan tagningarna kunde hon vara en riktig busunge, men så snart kameran gick förvandlades hon till en ledsen, utsatt flicka med sorgsna ögon. Med dem fångade hon publikens hjärta.

– Det kommer fortfarande fram folk och undrar om det var jag som var Lovisa, berättar Lea.

Hemma i Rågsved trivs hon bäst med kompisar som inte pratar så mycket om filmandet. Hon vill vara omtyckt för den hon är, inte för sina framgångar.

Själv har hon Justin Bieber som idol. Det är bilder på honom som täcker rummets väggar, inte bilder från hennes egna filmer.

– Han är helt enkel bäst, säger Lea Stojanov och skrattar.

Det kommer fortfarande fram folk och undrar om det var jag som var Lovisa.Lea Stojanov, om sin roll i ”Snabba Cash”

Fakta

Krakel Spektakel har premiär på fredag

Namn: Lea Stojanov.

Ålder: 13 år.

Bor: Lägenhet i Rågsved.

Familj: Mamma Biljana, pappa Pero, bröderna Kristian 10 och Maximilian, 5. Katten Milo.

Skola: 7:an i Hagsätraskolan.

Aktuell: Spelar huvudrollen Annabell Olsson i biofilmen ”Krakel Spektakel”, med premiär den 5 september. Har en av tre huvudroller (Bianca) i årets julkalender ”Piratskattens hemlighet”.

Karriär i urval: Filmdebuterade som Mrados dotter Lovisa i ”Snabba Cash” (2010) och ”Snabba Cash II” (2012). Medverkade i SVT:s barnserier ”Dockäventyren” (2010) och ­”Biciklo – supercykeln” (2013) och i tv-filmen ”Odjuret” (2012).

Visa merVisa mindre