11-årige Adrian är stjärna i Billy Elliot

För två år sedan hade han knappt ägnat sig åt dans över huvud taget, nu ska Östermalmskillen Adrian Macéus steppa, dansa balett och sjunga när stormusikalen Billy Elliot går upp på Stadsteatern.

  • Publicerad 08:41, 10 feb 2017

Han har alltid varit intresserad av sång och musik men när han kom till audition för musikalen Billy Elliot som nioåring för två år sedan tänkte han att han var på fel plats.

Han såg att andra pojkar som sökte var skolade när de stod och töjde på balettmanér. Då vände han sig till sin mamma som följt med till den första uttagningen och frågade: ”Är det här verkligen någonting för mig?”.

Spelar bästisen

Men trots att han saknade erfarenhet av dans imponerade han på juryn. Han gick vidare och efter en lång utgallringsprocess och efter nästan två års träning av både balett, stepp, jazz, sång och teater stod det klart att han skulle få en av de bärande rollerna i jättesatsningen som nu har premiär på Stadsteatern. Han ska spela Michael som är Billy Elliots bästa kompis. En kille som går sin egen väg och därmed inspirerar huvudpersonen att också våga följa sitt hjärta.

På tisdag tar Adrian Macéus plats på scenen. Foto: Sören Vilks

– Han gillar att vara sig själv och han vågar vara sig själv. Visst  känner jag igen mig lite i honom, säger Adrian Macéus.

”Så du dansar balett…”

Musikalen, som bygger på filmen från år 2000 med samma namn, handlar om könsstereotypa föreställningar om vad en pojke får och inte får göra. Något som Adrian själv stött på när han tränat inför föreställningen.

– Många tycker att det jag gör är roligt, men det har hänt i skolan att kompisar har sagt, ”Så du dansar balett…”, säger han med förställd röst, men han bryr sig inte inte om tråkningar.

Han berättar att han spelade fotboll tidigare men att han inte haft tid med det sedan han började träna inför rollen.

– Fotbollsträningarna är på kvällarna och helgerna och då är det också träning för ”Billy”. Jag saknar mina vänner men i Billy-skolan har jag ju också en del kompisar, säger han och syftar på de andra barnen i föreställningen.

Delar rollen med två andra

De är sex pojkar som delar på de två rollerna som Billy och Michael och de turas om med att uppträda under de 66 föreställningarna i vår. Stockholmspremiären är på fredag men det är först på tisdag som Adrian dansar ut på scenen. Han är inte så nervös, berättar han, och strax efter att tidningen fått en pratstund ska han genrepa inför sina klasskamrater. Den senaste tiden har har inte fått träffa dem så mycket. Inför premiären har ensemblen haft sin mest intensiva period och Adrian har i stället för att vara i skolan blivit undervisad på plats i Kulturhuset två timmar om dagen.

Under tiden som han utbildades fick han ingen ersättning, men sedan han väl började arbeta med ensemblen på teatern har han betalt. Han sparar det mesta. Men ibland köper han lite extra godis. Och att som 11-åring lägga så pass mycket tid på en föreställning som han gjort är inget som har varit betungande.

– Jag har aldrig riktigt tänkt på tiden för det är så kul att dansa och sjunga.

Fakta

Är storebror

Namn: Adrian Macéus.

Ålder: Elva, ”fyller tolv i maj”.

Fritidsintressen: Dansa, sjunga, spela teater. Fotboll tidigare.

Favoritmat: Kycklingfajitas.

Familj: Mamma, pappa och två småbröder.

Framtidsdrömmar: Att vara artist på scen, antingen som skådespelare, pop-artist eller musikalartist.

Visa merVisa mindre

Urpremiär för pjäs av Lars Norén

Nöje Aldrig tidigare spelat verk sätts upp på Dramaten En av de sista pjäserna Norén skrev får premiär i januari.tisdag 4/1 10:38

Vem får lyxbruncha med Julia Alfrida?

Nöje Träff till högstbjudande – till förmån för Musikhjälpen Sugen på att träffa livs levande artisten Julia Alfrida? Då ska du buda på hennes lyxbrunch till förmån för Musikhjälpen. Årets tema är en värld utan barnarbete.fredag 17/12 15:48

Rösta fram den bästa Stockholmslåten!

Nyheter Efter nomineringar i sociala medier har vi tagit fram 10 finalister Vi bad våra läsare nominera sin favoritskildring av av Stockholm i toner. Tio låtar tog sig till final och nu kan du hjälpa oss utse den bästa Stockholmslåten.onsdag 1/12 18:09

Lollapalooza ska fylla Gärdet igen

Nöje Perl Jam och Post Malone till festivalen i Stockholm. Sugen på flera dagar med konserter och folkmyller på Gärdet? Då ska du bänka dig framför datorn när biljetterna till Lollapalooza 2022 släpps.onsdag 24/11 12:30