100-årig historia väcks till liv på Backstugan

Historien sitter i väggarna. Backstugan var stamhak för dåtidens filmstjärnor. I ett år har gänget bakom jobbat för att återskapa husets historia – nu vill de vara en levande mötesplats för Solnaborna.

  • Publicerad 08:54, 30 sep 2018

Nya gänget bakom Backstugan driver sedan 12 år restaurang Lasse i Parken i Hornstull. 2017 såg de att det gamla trähuset i Filmstaden var till salu, Patrik Lilja berättar att de föll pladask.

– Vi kom hit och fick feeling – för huset, platsen och hela stället. Tanken på att Greta Garbo rört sig här i huset, det är häftigt! Det var en once in a lifetime-möjlighet att omhänderta ett sådant här ställe.

Patrik Lilja är en av krafterna bakom Backstugan.

Historiens vingslag, visst känner man dem. Här i den snart 100 år gamla villan lunchade Ingmar Bergman och andra celebriteter mellan filminspelningarna. Förutom att vara Filmstadens personalmatsal och en kuliss i flera filmer, hölls här premiärmiddagar och glammiga fester.

– Om väggarna i det här huset kunde tala… de skulle ha många historier att berätta!

Återskapa husets historia

Missionen sedan ägarbytet har varit att återskapa husets historia. Arbetet har pågått – varsamt – under ett år. De enorma träbjälkarna i matsalen har skrapats på fem lager färg, taket i bardelen har rivits för att få fram höjd och originalstockar.

– Vårt mål har varit att förädla och få fram känslan av en svunnen tid, berättar Patrik.

Backstugan byggdes 1920. Fotografi från 30-talet.

En del i det har varit att se 20- och 30-talsklassikerna inspelade i Filmstaden. En annan att kuska runt på loppisar och auktioner och skaffat tidsenlig inredning och möbler.

– Fåtöljerna är gjorda i Luleå 1910, säger han och pekar.

– Och dörren där borta, den är 300 år gammal.

Varför ville ni återgå till det gamla?

– Av respekt för huset, det har stått här i 98 år och varit med om mycket. Men också av respekt för platsen. Filmstaden är en stor del av svensk filmhistoria, det banade väg för vad svensk film är idag. Det förtjänar att lyftas fram.

Svartvita porträtt pryder flera väggar i restaurangen, bland annat en på toaletten.

Från väggen i entrén tittar en ung Sickan Carlsson ned intill mängder av andra svartvita, signerade filmstjärneporträtt. Ingrid Bergman, Greta Garbo, Nils Poppe… alla var de på Backstugan när det begav sig. Fotografierna donerades till restaurangens husmor, Signe Hedlund, som en pensionsgåva.

”Resan bara börjat”

Enligt kocken svävar filmstjärnornas älsklingshusmors ande i köket än idag. Här lagas mat med klassisk inriktning, husmanskost från grunden. Backstugan serveras middag, brunch och sedan ett par veckor tillbaka även luncher.

Träbjälkarna i matsalen har skrapats på fem lager färg.

Patrik Lilja och kollegerna hoppas nu skapa en mötesplats för flera generationer Solnabor med god mat och filmhistoria.

– Vi vill vara en levande plats i Solna där unga och gamla kan mötas. Vi börjar bli hemmastadda i huset nu, men för oss har resan bara börjat.