Slutade som polis – vill hellre inreda än utreda

Heminredning och design tilltalar många. En del har det som hobby medan andra har det som yrke. Eija Ahde har förmånen att ha det som både och.

  • Publicerad 14:45, 14 sep 2020

Jag har haft tur och känner stor tacksamhet för att kunna jobba så här.

Eija Ahde driver sedan nära ett år tillbaka företaget Studio Ahde.

Hon har lukrativa samarbeten med flera av de lokala fastighetsmäklarna med kontinuerliga uppdrag i form av konsultationer, homestyling och homestaging.

– Efter 19 år som polis var det dags att prova något nytt. Jag utbildade mig till stylist och nu, knappt ett år senare, har jag fullt upp. Jag är så tacksam, säger Eija.

Inredning och design har varit Eijas passion i stor del av hennes vuxna liv och hon gjorde det många fantiserar om men inte vågar – hon förverkligade sina drömmar.

Eija lade polisyrket åt sidan och utbildade sig vid inredningsakademin.

Nu driver hon alltså Studio Ahde och har sin man Magnus vid sin sida.

– Det är ju en hel del praktiskt och tungt som ibland måste göras och då hjälper Magnus mig.

Kan höja bostadspriset

De flesta av Eijas kunder kontaktar Eija vid försäljning av bostäder. Homestyling har blivit allt vanligare och kan enligt Eija vara skillnaden om en bostad blir såld eller inte. Vidare finns statistik som hävdar att försäljningspriset kan öka med mer än 10 procent.

– Homestyling kommer från USA. Först blev det vanligt i de svenska storstäderna och nu sprids det till mindre orter. I Enköping med omnejd vill många ha hjälp inför försäljning och andra efter de köpt en ny bostad eller vill ha hjälp att förnya sin befintliga, säger Eija.

Eija konsulterar, gör styling inför fotografering vid försäljning, och gör home­styling av möblerade likväl som tomma bostäder.

Gallrar först

– Om bostaden ska säljas och är möblerad så gallrar jag först. Tar bilder, funderar och planerar vad som skulle passa. Jag vill framhäva det som är unikt med varje bostad.

Efter Eija har gjort upp en plan så är det shoppingdags.

– Jag köper en hel del begagnat, målar och klär om. Det ger mer skäl att blanda gammalt och nytt, säger hon.

När det kommer till nya inköp så försöker Eija i första hand handla lokalt men det är ibland lite begränsat och då blir det ofta hos större kedjor och online.

Men allt måste inte köpas in. Eija har själv ett stort sortiment i lager bestående av möbler och inredningsdetaljer som hon använder när hon stajlar inför försäljning.

– Jag har flera olika soffgrupper och annat möblemang som jag förvarar i en lokal i Enköping och har även en del inredningsdetaljer som jag behöver ha lättillgängliga hemma i ett lager, berättar hon.

Har gått bra i år

Även om det för många hittills varit ett utmanande år så har affärerna gått bra för Eija.

– Det rullade till och med på för mig även under semestern då jag gjorde några konsultationer. Jag har haft tur och känner stor tacksamhet för att kunna jobba så här.

Eija tipsar

Blanda gammalt och nytt

Sätt hållbarhetstänket i fokus

Satsa på naturmaterial: trä, rotting, linne, skinn och ull med mera.

Våga färg och mönster – det ger ett varmare och mer ombonat hem

Visa merVisa mindre

Enköpingsbo häktad för barnporrbrott

Nyheter En 33-årig man misstänks för ett flertal brott.måndag 20/9 12:57

Enköpingsbo häktad misstänkt för flera barnvåldtäkter

Nyheter En man bosatt i Enköping sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för flera sexualbrott mot barn.torsdag 16/9 13:45

Kastade in LSS-personal i väggen

Nyheter En person misshandlade personal på ett LSS-boende under tisdagskvällen. Personen gav sig även på inredningen på boendet.onsdag 15/9 12:23

Beslut: Värmeverket ska rivas

Nyheter Nu är det klart. Värmeverket som drivs av det kommunala bolaget Ena Energi i hamnen ska avvecklas och rivas.onsdag 15/9 11:23

Tyck och tänk kring Grahn Elgs avhopp

Nyheter Så tycker vi om att Lotta Grahn Elg (M) slutar som högsta politiker i kommunen. Några Bålstadebattörer kommenterar.tisdag 14/9 12:44