Antonio Gumussoy, Valvet Foto: Mikael Andersson

Sigtunas restauranger tappar mest i Sverige

Under 2020 hade Sigtunas restauranger intäkter på sammanlagt 827 miljoner kronor. Det är dramatiskt tapp – 51 procent lägre mot 2019.

  • Publicerad 12:09, 30 mar 2021

Nu blir det bara sämre och sämre och sämre.

Pandemin har slagit hårt mot Sveriges restauranger. Och Sigtunas krögare är de hårdast drabbade i hela landet.

– Det går väl som för alla andra. Från början sjönk det stort, men under sommaren ganska bra. Men nu blir det bara sämre och sämre och sämre, säger Antonio Gumussoy som äger Bistro & Café Valvet på Stora gatan i Sigtuna.

En vanlig dag innan coronapandemin kunde Valvet ha 160–180 lunchgäster. I dag är de glada om de får 20 stycken. Och Valvet är långt ifrån ensamma om att tappa matgäster. Ett stenkast därifrån, på Stora torget, ligger Farbror Blå som också har tappat drygt hälften av sina gäster.

Mer take away

– Det är inte bra. Vi har tappat kanske hälften på luncherna och mer på kvällsgästerna. Nu får man bara sitta fyra vid varje bord och vi har fått banta bort platser. Vi ser många tomma stolar, säger Emil Bäcklin som är delägare på Farbror Blå.

På Sticks and Stones i Märsta centrum är stämningen nedstämd. Där säljer de mest take away nu när det inte är så många som äter ute. Men för en restaurang med fullständiga rättigheter är det serveringen de tjänar pengar på.

Hinner inte träffa familjen

– Vi vet inte hur det blir med corona. Alla är oroliga och vi vet inte vilken väg det tar. Men vi har trevliga gäster och är de glada är vi glada, vi älskar att laga mat, säger Elié som är en av ägarna.

Flera restauranger i Sigtuna kommun har tvingats säga upp personal och ägarna står ensamma att sköta driften. Antonio Gumussoy har arbetat varje dag sedan i maj utan att vara ledig en enda dag. Han fick en son för ett år sedan som han knappt hinner träffa.

– Han börjar de första dagarna på dagis nu men jag kan inte vara med och sedan kommer jag hem varje dag efter att han har somnat. Jag ser bara honom när han sover och har missat så mycket. För mig är det mycket mer än bara covid det här, säger han.

Restauranger får ta smällen

Flera restaurangägare som Mitt i Sigtuna har pratat med tycker att staten borde göra mer för att kompensera restauranger för de restriktioner som har drabbat restaurangbranschen så hårt.

– De säger själva att smittorisken är mycket låg på restauranger. Ska man införa något bör det finnas underlag för att det hjälper. Som det är nu finns det inga siffror som rättfärdigar smällen vi får ta. Det här börjar bli lite pinsamt, säger Emil Bäcklin.

– Man blir på dåligt humör och deprimerad, säger Antonio Gumussoy.

Förlorat 866 miljoner i intäkter

Restaurangerna i Sigtuna drog in nästan 1,7 miljarder kronor 2019. Efter nästan ett år av pandemi landade den siffran på 827 miljoner kronor för 2020. Alltså 866 miljoner kronor mindre.

Detta placerar Sigtuna kommun högst upp på en dyster Sverigelista över kommuner som tappat mest i restaurangintäkter.

I SCB:s statistik är inte hotellrestauranger inräknade där Sigtuna också redovisar ett gigantiskt tapp.

Sigtuna placerar sig fyra över flest hotellövernattningar i Sverige. Bara Stockholm, Göteborg och Malmö har fler per år.


 

Visa merVisa mindre

Sigtuna faller i företagsranking igen

Nyheter Tappat från 16 till 75 plats på nio år När Sigtunaföretagare rankar kommunen faller den på Sverigelistan för sjunde gången på nio år.onsdag 22/9 11:57

Känd Sigtunadoldis med i "Draknästet"

Nyheter Entreprenören Jonas Eriksson hetare än någonsin I somras satt han dagligen i EM-studion och hans nya padelbana i Sigtuna stadsängar invigdes. Nu kan Sigtunabon Jonas Eriksson även titulera sig som drake.måndag 20/9 10:08

25 nya fall av corona i Sigtuna

Nyheter Avstånd. Ovaccinerade uppmanas undvika kontakt med äldre Antalet smittade från vecka till vecka fortsätter att ligga på över 20 smittade i Sigtuna kommun.fredag 17/9 16:17

Ny bilbrand i Märsta under natten

Nyheter Polisen misstänker att branden är anlagd Under natten till fredagen brann en bil i centrala Märsta.fredag 17/9 8:40