Grannvård får nytt Holländskt namn

Det har gått åtta år sen Mona Lindström flyttade tillbaka till Bålsta från Holland och förde med sig ett nytt tänk för vård och hemtjänst. Hon startade Grannvård, enligt det holländska Buurtzorg-konceptet, med nära team för omsorg av de äldre.

  • Publicerad 19:09, 17 feb 2019

En artikel ur Näringsliv E18

Grannvård har cirka 125 kunder och ett 50-tal anställda i Håbo.

– Vi splittrar upp oss i små självstyrande team för hög kontinuitet. Dessa lägger själva upp sitt arbete utifrån sina kunders individuella situation, berättar Mona Lindström och betonar att det är teamen själva som vet bäst hur de ska jobba eftersom de känner sina kunder bäst och vet vad de behöver. Där behövs inga chefer.

Hon tillägger att de givetvis följer alla gällande lagar och riktlinjer.

Grannvård Sverige, som är det officiella namnet, byter nu namn till Buurtzorg Sverige. Buurtzorg är holländska och betyder ungefär grannvård.

Det är namnet på den holländska stiftelsen som äger och stöder verksamheten. Stiftelsen har runt 14 000 medarbetare i flera länder. Till dem hör Grannvårds anställda.

– Det finns inga chefer och stiftelsen har inget vinstsyfte. Den startades av en distriktssköterska, Jos de Blok, år 2006, säger Mona Lindström.

I andra länder är inte vård och omsorg uppdelade på olika huvudmän, vilket gör det möjligt att låta samma personer ta hand om både sjukvårds- och hemtjänstinsatser hos en kund, för ytterligare ökad trygghet och kontinuitet.

I Sverige krävs att kommunerna beslutar om LOV, lagen om valfrihet, även för hemsjukvårdsinsatser, i likhet med hemtjänst.

Mona Lindström hoppas att det kan bli verklighet i Håbo i framtiden. Fram till dess är det hemtjänst som gäller.    

– Buurtzorg har stöttat oss till 100 procent under alla år och stiftelsen har spridit sig internationellt eftersom vår modell fungerar. Från början tyckte jag att Buurtzorg skulle vara för svårt att uttala, men nu tar jag steget fullt ut och ändra namnet till Buurtzorg Sverige AB, för att bli en mera naturlig del i Buurtzorg- familjen och för att andra organisationer som är intresserade av vår modell ska veta att Buurtzorg även finns i Sverige.

Namnbytet medför ingen skillnad för kunderna.

– Genom att ha samma namn som stiftelsen är vi övertygade om att vi har större möjligheter att påverka systemet och få till stånd de förbättringar som vi tror är nödvändiga, säger hon.

Grannvård-Buurtzorg har också blivit antagen som idédriven verksamhet i Famna, som är en riksorganisation för idéburen vård och social omsorg i
Sverige.

Köp böcker för en krona i Kungsängen

Botanisera bland billiga böcker Biblioteket i Kungsängen har för mycket urgallrade böcker inne på sitt kontor. "När vi inte får plats själva så måste vi börja sälja böcker", säger bibliotekschefen.onsdag 28/9 14:53

Polisen släpper ny detalj om döda kvinnan

Ännu inte identifierad Kvinnan som hittades avliden i Upplands-Bro i juni är fortfarande inte identifierad. Polisen släpper nu en ny detalj i förhoppningen att mordutredningen ska komma framåt.tisdag 27/9 10:33