Läraren Nabeel Haseeb har jobbat två och ett halvt år på på Akademiska skolan i Fisksätra och har båda barnen Khadijah, 7, och Mateen, 9, där. Foto: Johan Kristensen

Trots stoppet – skolan kan få undervisa vidare

Akademiska skolan i Fisksätra kan räddas kvar. Frihab AB kräver att få fortsätta undervisa tills domstol prövat Skolinspektionens nedläggningsbeslut. Ett alternativ kan vara att rektorn tar över skolan.

  • Publicerad 13:28, 9 jun 2021

Nabeel Haseeb parkerar på personalparkeringen och hjälper barnen Mateen, 9, och Khadijah, 7, ur bilen. Han har jobbat på Akademiska skolan i Fisksätra i två år och i höstas började Mateen i tvåan och Khadijah i förskoleklass.

Skolinspektionens beslut att skolan måste stänga från den 1 juli eftersom Frihab AB som driver verksamheten är konkursmässigt skakar om hela familjen.

– Hemskt är rätta ordet! Vad ska jag göra med mina barn? Jag vill inte lämna vi trivs bra här. Det är svårt att förklara för barnen också varför de måste byta, säger Nabeel Haseeb.

– Vi börjar nu, säger Khadijah.

– Ja, vi börjar nu, säger Nabeel Haseeb och följer efter sina barn in i skolan.

”Slarvat med ekonomin”

En annan lärare som har jobbat på skolan sedan starten 2014 berättar att Skolinspektionens besked kom ”som en bomb”.

– Vi har en huvudman som har slarvat med ekonomin men det har ingenting med det pedagogiska arbetet att göra. Vi har många elever som känner sig trygga här. Vi hoppas att en annan aktör kan ta över verksamheten.

Frihab överklagar alltså Skolinspektionens beslut att lägga ner Akademiska skolan i Fisksätra och i Kista. Företaget kräver inhibition – att få driva skolan vidare tills förvaltningsrätten har prövat ärendet. Frihab hoppas en skyndsam behandling och att eleverna får veta före sommarlovet om skolan finns kvar när höstterminen startar.

– Ja, målet är att de ska få ett besked före skolavslutningen, säger Mostafa Ahmed, vd för Frihab AB.

”Kan ta ganska lång tid”

Skolinspektionen vet av erfarenhet att beslut i förvaltningsrätten kan dröja.

– Det kan ta ganska lång tid, det är beroende på hur mycket förvaltningsrätten har att göra, säger Agnes Gidlund, pressekreterare vid Skolinspektionen.

Samtidigt undersöker Frihab möjligheterna att låta någon annan ta över skolan. En av kandidaterna är rektorn Rahim Jassim.

– Han är en av aktörerna som vi diskuterar med. Vi hoppas att det blir så smidigt som möjligt för eleverna och personalen, säger Mustafa Ahmed.

Föredrar ni att driva skolan vidare eller att någon annan tar över verksamheten?

– Just nu kan jag inte gå in på det. Vi väntar på beslutet från förvaltningsrätten.

Skolinspetionen betonar att Frihab har fått sitt tillstånd att driva skolan återkallat. Om förvaltningsrätten gör samma bedömning har Frihab inget tillstånd att överlåta.

– Då måste en ny fristående skola startas och så får vi pröva den som en ny juridisk person. Det är en process som tar flera månader och det känns inte sannolikt att den kan få starta redan i augusti. Men undantag kan göras om det finns särskilda skäl, säger Agnes Gidlund.

Extra skolval

Senast den 4 juni skulle de 110 eleverna från Nacka som gick på Akademisak skolan i Fisksätra ha valt en annan skola i det extra skolvalet som Nacka kommun ordnade med anledning av skolnedläggningen.

”Det betyder att de föräldrar och elever som inte väljer en ny skola nu, kommer i augusti placeras på en kommunal skola som har plats och så nära hemmet som möjligt”, skriver utbildningsdirektör Susann Nord i ett mejl till Mitt i.

Närmaste kommunala skola för eleverna från Fisksätra är Igelboda skola. Men Akademiska skolan har även elever från andra delar av Nacka som har närmare till andra kommunala skolor.

Kommunen positiv till nedläggningen

Nacka kommun hänvisar de 30 elever på Akademiska skolan som kommer från andra kommuner att söka nya skolor i sina hemkommuner.

Lärare och föräldrar har föreslagit att Nacka kommun kan ta över om Frihab inte får driva skolan vidare. Men kommunalrådet Mats Gerdau (M) nobbar.

– Ska kommunen starta en skola måste kommunen bygga upp verksamheten från början och anställa lärare, det känns inte realistiskt. Kommunen la ju dessutom ner en skola i Fisksätra för två år sedan för att kommunen inte klarade av att driva den, säger han.

Han ser det som positivt ”i det långa loppet” att skolan läggs ned.

– Det viktigaste är att vi i Nacka har riktigt bra skolor. Sedan är det tråkigt för de elever och lärare som drabbas av nedläggningen. Men ingen ska behöva gå på en skola som inte håller måttet.

Mitt i har sökt Rahim Jassim för en kommentar.

Detta har hänt

Augusti 2014 startade Akademiska skolan i Fisksätra i Lännboskolans tidigare lokaler på Fidravägen.

Skolan som har 140 elever från förskoleklass till årskurs 9 bytte nyligen namn till Nacka international school.

19 maj beslutade Skolinspektionen att stoppa Frihab AB att driva sina skolor i Fisksätra och Kista från den 1 juli eftersom företaget riskerar att gå i konkurs inom kort.

21 maj meddelade Nacka kommun att de 110 eleverna från Nacka kommun som berörs av nedläggningen får ett extra skolval inför höstterminen.

28 maj Frihab överklagar till förvaltningsrätten och kräver att få driva skolan vidare tills domstolen har prövat saken.

Visa merVisa mindre