Guldlycka. ”I början var jag jätteglad och lite tom över att vi äntligen hade lyckats. Nu börjar det kännas lite mer normalt”, säger Elin Hansson efter Skurus första SM-guld i handboll sedan 2005. Foto: Pekka Pääkkö

Trots coronasmällen: SM-guld och OS-läger för Elin Hansson

Efter två förlorade SM-finaler och ett inställt slutspel närmade sig Elin Hansson målet. Då insjuknade hon i covid-19 och missade två SM-semifinaler. Men i finalen var hon tillbaka och förde Skuru till första SM-guldet i handboll på 16 år.

  • Publicerad 13:30, 9 jun 2021

Hela säsongen har varit speciell, utan publik och med tester inför varje match.

Solen grillar utanför Eriksdalshallen den sista dagen i maj. Elin Hansson söker skugga under en lönn och har svårt att sluta le. Det har gått sex dagar sedan vänstersexan och Skurus handbollsdamer säkrade SM-guldet här genom att besegra Höör med 24-22 i den fjärde finalmatchen.

– Jag har varit så glad hela veckan. Äntligen får jag avsluta en säsong glad.

Guldhattsdans i konfettiregn

Malin Berndals skott i ribban studsade ner precis innanför mållinjen och gav Skuru en tvåmålsledning med bara 15 sekunder kvar. Men efter finalförluster 2016 och 2019 och ett inställt slutspel 2020 vågade Elin Hansson inte ta ut något i förskott.

– Jag sprang hem för att försvara trots att det borde ha varit klart.

Sekunderna senare studsade hon och lagkompisarna runt med guldhattar i konfettiregn och firade Skurus första SM-guld på 16 år.

– Alla spelare på bänken sprang in på planen, vi hoppade och ramlade i en stor hög i segerjublet.

Under en pandemi blir firandet annorlunda. I stället för middag på krogen beställde laget pizza till Eriksdalshallens VIP-rum.

– Vi åt Margherita, Vesuvio och en annan vegetarisk pizza och drack lite bubbel – men det mesta sprutade vi ut. Efteråt fortsatte vi hem till en tjej i laget, det blev sent med tanke på att alla hade jobb eller skola dagen efter. Men vi satte ingen sluttid – vi firade tills vi inte orkade längre, säger Elin Hansson.

Fick corona

Men vägen dit var skakig. Mitt i kvartsfinalserien mot Heid lämnade Skurus poängdrottning Ulrika Olsson, 30, laget. Hon berättade att klubben inte ville förlänga hennes kontrakt för att hon var för gammal. Skurus klubbledning tog avstånd och hävdade att en sådan jargong inte finns i klubben.

– Jag saknar Ullis både som handbollsspelare och som nära vän. Jag står bakom Ullis som kompis, säger Elin Hansson.

Elin Hansson riskerade också att missa SM-finalen. Den 20 april, dagen före Sveriges VM-kvalmatch mot Ukraina i Lund, visade PCR-tester att hon och flera andra landslagsspelare hade covid-19. Alla spelare sattes i karantän och ersattes av ett helt nytt lag.

– Då blev jag mest förvånad och besviken över att inte kunna spela – jag kände inga symptom. Men dagen efter kom febern, jag kände mig väldigt trött och fick ont i kroppen. Några dagar senare tappade jag också lukt och smak.

Missade matcher

Hon missade Skurus två sista SM-semifinaler, men var tillbaka i första finalmatchen mot Höör.

– Jag känner mig fortfarande mer otränad än vanligt. Framförallt är det flåset som inte är som normalt.

Efter två raka finalsegrar drog någon på segertåget i nödbromsen. Den tredje finalmatchen flyttades fram när både en lagkompis och flera spelare i Höör drabbades av covid-19. Spelarna fick varken ses eller träna tillsammans.

– Det var speciellt att vara ifrån varandra så länge under en finalserie. Men hela säsongen har varit speciell, utan publik och med tester inför varje match.

Väntar besked om OS

Den 10 juni åker hon tillsammans med guldhjältarna Rebecca Nilsson och Vilma Matthijs Holmberg och landslaget för en veckas läger på Fuerteventura. Den 18 juni får hon veta om hon kommer med till OS i Tokyo.

– Det skulle så klart vara jättekul att få åka med. Men jag kan inte göra mer än att prestera så bra jag kan.

Utländska klubbar har försökt att värva henne men hon har skrivit på för ett år till med Skuru.

– Jag trivs bra i Skuru, jag har min familj här och ett jobb jag trivs jättebra med. Jag vinner gärna SM-guld igen – inför fullsatta läktare. Jag tror att det blir ännu häftigare.

Har tvillingbror

Namn: Elin Hansson.

Ålder: 24 år.

Bor: Södermalm.

Uppvuxen: Bodde i Saltsjö-Duvnäs till årsskiftet.

Familj: Mamma, pappa och tvillingbror.

Yrke: Ekonom.

Aktuell: Svensk mästare med Skuru 2021. Kämpar för en plats i Sveriges trupp till OS i Tokyo.

Visa merVisa mindre