Mellan blomkrukor och stadshusets entrédörr kryper Nackas första egna betongsugga: Lilla Nucha.

– Den kan vara en snigel, en kobbe, en sittpuff eller någon som promenerar – sniglar sig i väg. Folk får fantisera lite vad de tycker att det är, säger konstnären Stina Lindholm.

Ett år har förflutit sedan hon började skapandet. Nucha är latin för nacke och är en blinkning till bergsnacken vid Järla sjö som sägs ha gett Nacka sitt namn. Naturen har också inspirerat formen.

– När gråsuggor krullar ihop sig får de lite den här formen, men jag twitchade till den och lyfte den under magen så att den fick ben. Så lade jag till och drog ifrån tills jag kände mig nöjd.

Suggan åkte Gotlandsfärja

De första miniatyrmodellerna gjorde hon i lera. Därefter en fullskalig modell i platsmaterialet polyuretan. Att gjuta i betong är svårare men blev nödvändigt när Nacka kommun i februari avslöjade att hon var den av de tre finalisterna som vann uppdraget.

– Normalt kan du inte gjuta den utan att få skarvar – eftersom betong är hårt får du inte ut den ur formen.

Lösningen var att göra en gummiform med en starkare form utanpå. För ett par veckor sedan var arbetet klart och den första suggan skickades med speditionsfirma från verkstaden på Gotland.

Hon synar skapelsen som fick försprång på färjan och anlände till stadshuset ett par dagar före henne.

– Den är lite flammig. Men det kommer att försvinna med tiden eftersom betong är ett levande material. När den står ute och det kommer vatten på den kommer kalken ut och lägger sig som ett fint skal ovanpå.

Kan förankras i marken

Den väger omkring 380 kilo och har fästen för att kunna förankras i marken.

– Det är klart att det är möjligt att flytta en sugga som väger omkring 400 kilo men vem skulle vilja göra det? Syftet är inte som med de väsentligt större lejonen på Drottninggatan att skydda mot terroristhot, säger Nackas enhetschef för offentlig utemiljö Kristina Petterqvist.

I stället ska Lilla Nucha markera gång- och cykelbanor och ”skapa trivsel i offentliga miljöer”. Under sommaren och hösten kommer totalt 30 suggor att placeras ut i alla Nackas kommundelar.

– I områden som är speciella och där det vistas mycket människor: centrummiljöer, parker och våra populära naturreservat, säger Kristina Petterqvist.

Men Lilla Nucha kommer inte att ersätta samtliga betongsuggor i Nacka.

– Där det behövs en reflex och där man färdas med höga hastigheter kommer de traditionella trekantiga avspärrningsfundamenten att finnas kvar. Det kändes märkligt att integrera en reflex i ett konstverk som är till för att försköna platser, säger Kristina Petterqvist.

Hård som sten

Stina Lindholm har en mer pragmatisk inställning.

– Det här ju en funktionell produkt med en konstnärlig touch. Man kan sitta på den eller sätta en skylt i den – jag blir inte ledsen för det.

Själv vill hon inte sätta sig på Lilla Nucha när det är dags för fotografering. Men att krama henne går bra.

Stina Lindholm spricker upp i ett leende. Som efter ett tag övergår i en grimas. Varken Lilla Nucha eller stenarna under henne är skonsamma.

– Nu får det räcka, jag får ont i knät.