Förbereder. Göran Molin i Trollebo, Sickla, gör sig beredd att kasta ner pumpen i brunnen för att vara redo om ett skyfall kommer. Foto: Johan Kristensen

Över 6 800 bostäder i Nacka översvämmas vid 100-årsregn

Över 6 800 bostäder, närmare 300 industrier och 116 skolor skulle drabbas av översvämningar vid ett 100-årsregn i Nacka. Men även Nacka brandstation, Nacka sjukhus och Saltsjöbadens sjukhus skulle påverkas.

  • Publicerad 12:01, 13 maj 2022

Det är ju inte så smart att ha en brunn på högsta punkten.

Ett hav av avloppsvatten mötte Poopak Ameri, 50, när hon kom hem från jobbet och öppnade garagedörren i Älta den 26 maj förra året. Avloppsvatten vällde ut även från de båda badrummen och tvättstugan. Hela villans nedervåning – 150 kvadratmeter – stod 15–20 centimeter under vatten.

– Det var riktigt äckligt och skrämmande.

Gungande golv

Deras egen pump var för svag men räddningstjänsten lånade ut en kraftfullare. I flera dagar pumpades villan på vatten. Alla golv och väggar i nedervåningen fick bytas. Hon, maken och dottern kunde bo på övervåningen under renoveringen som var klar först i januari i år.

– Jag hoppas verkligen att det inte händer igen, att kommunen tänker på hur man bygger i framtiden och har bättre koll på vilka åtgärder som behöver göras, säger Poopak Ameri.

Parketten i Göran Molins källare svämmade över med vatten den 26 maj förra året. Foto: Privat

Nio kilometer nordväst, på Trollebovägen i Sickla, översvämmades Göran och Johanna Molins källare. Deras hus är lägsta punkten i området och grundvattnet steg in i källaren och över den nylagda parketten i dotterns rum. Bitarna svällde men i stället för att slänga dem tog Göran Molin bort läpparna och lade in den igen.

– Det gungar lite grann när man går på det men jag har inte velat lägga in ny för jag är rädd att det ska bli översvämning igen.

Johanna Molin visar en regnig video från Trollebovägen och Långsjövägen några dagar senare, den 12 juni. En granne står med vatten över trädskorna och fumlar med en fil i det grumliga vattnet för att lyfta locket till avloppsbrunnen och sänka vattennivån.

– Varje gång det regnar blir det stora pölar på gatorna här för här finns ingen avrinning här nere, säger Johanna Molin.

Göran Molin är frågande till att dagvattenbrunnarna har placerats på högsta punkten på Långsjövägen och inte ett 50-tal meter längre ner där hans gula villa ligger vid lägsta punkten. Foto: Johan Kristensen

Räknar med översvämning

Dagvattenbrunnen är i stället på Långsjövägens högsta punkt. Men trots kontakter med Nacka kommun och Nacka vatten och avfall har ingen förändring skett.

– Det är ju inte så smart att ha en brunn på högsta punkten. Man måste titta på varför det ser ut så. Ibland ändrar man men ibland kanske det inte finns någon lägre anslutningspunkt, säger Sofia Åkerman, vattenstrateg i Nacka kommun.

Värmdövägen i Boo hamnade också under vatten. Kommunen är frågande till orsaken och ett nytt skyfall kan medföra en ny översvämning. Mats Wester, biträdande enhetschef för offentlig utemiljö, skriver i ett mejl att kommunen ”gick igenom brunnar ledningar och diken för att säkerställa att systemet i sin helhet var intakt, vilket det visade sig vara.”

– När det handlar om skyfall kommer det alltid bli översvämningar. Vi riktar in oss på att få rätt ställen översvämmade, säger Mats Wester.

Så drabbas Nacka av ett 100-årsregn

6819 bostäder i Nacka, varav 636 flerfamiljshus drabbas av översvämningar.

Kummelbergets industriområde: översvämningsdjup på över en meter. 14 byggnader drabbas.

Industrier på Värmdövägen 734 och 756 i Boo: översvämningsdjup på över en meter. 74 byggnader drabbas, svårt att ta sig fram på Värmdövägen.

Planerade Nya Näckenbadet på Neglingevägen översvämmas.

Nacka brandstation, Järla östra skolväg, framförallt parkeringsplatsen översvämmas med ett vattendjup under 30 centimeter. Kan påverka framkomligheten.

Nacka sjukhus, västra parkeringen med ettoch en lågpunkt vid sjukhusets norra fasad.

Saltsjöbadens sjukhus, översvämning i anslutning till fasaderna.

Förskolan Tuvan i Saltsjöbaden och Saltängens skola skulle påverkas av översvämningar.

Källa: Länsstyrelsen

Visa merVisa mindre