Henrik Waara sticker handen innanför visiret, trycker munskyddet tätare över näsryggen och tar på sig en plasthandske när han öppnar dörren till väntrum A. Här är reserverat för personer som har misstänkta symptom på covid-19. De slussas hit via ambulansingången.

– Vi har sällan fler än två patienter här men det finns plats för fem att sitta på smittsäkert avstånd.

Rummet ska byggas om. Men viruset har fått Nacka närakut att ändra på skisserna. Ursprungsplanen var ett helt öppet väntrum så att sjuksköterskorna i receptionen lättare kunde som om någon patient behövde hjälp. Nu blir det en glasvägg i stället.

– Då får vi insyn men kan samtidigt stänga av om vi skulle drabbas av en ny pandemi i framtiden, säger Henrik Waara.

Separerar patienter

Klockan är strax efter tio på förmiddagen när han passerar väntrum B. Om någon timme kommer här att sitta tio personer – nu bara en ensam man med krycka.

– Hur gammal är du?

– Hur gammal jag är? 85.

– Sätt dig gärna bakom den skärmen till vip-väntrummet så får du som är över 65 sitta lite för dig själv.

Snart ett år har gått sedan Nacka närakut började separera patienter med misstänkta symptom på covid-19.

Henrik Waara och några andra läkare och sjuksköterskor slog upp ett partytält som de hade köpt på Jula utanför entrén. Efter ett tag blåste tältet omkull och hälso- och sjukvårdsförvaltningen ordnade ett stabilare tält.

– I början hade vi värmare inne i tältet för att det var kallt. Men på sommaren blev det över 30 grader, vi ordnade AC men det var ändå för varmt att sitta inne i tältet. Patienterna satt utanför och vi fick sätta upp segelduk och för att skugga och en jättepresenning över glastaket.

Halverad väntetid

Pandemin har nästan halverat väntetiderna på Nacka närakut. Före utbrottet tog det 29 minuter från att en patient skrevs in tills den fick träffa en läkare. I februari 2021 tar det 15 minuter.– En del väntar längre med att söka vård och vi har nästan ingen som söker vård för förkylning, vanlig influensa, astma eller kol. Men vi vill absolut inte att människor som behöver vård ska vara rädda för att komma hit, säger Henrik Waara.

Han betonar att det finns risker med att vänta med att söka vård.

– Ett benbrott kanske vi kan reponera om du kommer in tidigt. Men har du väntat två, tre veckor kanske benet läker snett och vi blir tvungna att skicka dig vidare till SÖS för operation och läketiden kan bli betydligt längre.

Med färre patienter minskar också intäkterna. Men Region Stockholm betalar ut en garantiersättning för att Nacka närakut och andra närakuter ska kunna fortsätta hålla öppet.

– Vi behöver ju ha lika många anställda nu som före pandemin för att kunna hålla öppet och separera patienter.

Halkan ställde till det

Vissa dagar kan det bli ren anstormning. När blixthalkan slog till den 25 januari kom 122 patienter till Nacka närakut – varav ett 40-tal med benbrott.

– Det var riktigt svettigt. Vi hade löjligt mycket att göra – överlägset mest sedan pandemin började. Alla som kom hit var väldigt vårdkrävande – alla patienter med lindrigare besvär stannade hemma. Men efteråt kände jag och alla andra som jobbade här väldigt nöjda att vi kunde hjälpa dem som kom hit.

Nacka närakut kommer att fortsätta att separera patienter med symptom på covid-19 fram tills alla i samhället har erbjudits vaccin. Preliminärt fram till midsommar.

Men Henrik Waara är medveten om att det kan dröja längre. Nacka närakuts omkring 90 anställda skulle ha vaccinerats för tre veckor sedan. Men doserna har försenats.

– Även om de blir försenade så pågår vaccineringarna och däri finns ett hopp. Vi har klarat oss i snart ett år och till sommaren bör det vara löst. Det känns ändå hoppfullt.