Nöjd. Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) är nöjd med överenskommelsen som innebär att Nacka får betala ytterligare 389 miljoner kronor för tunnelbanan. Foto: Pekka Pääkkö

Nackaborna får betala ytterligare 389 miljoner för tunnelbanan

​​​​​​​Nacka kommun ska betala ytterligare 389 miljoner kronor för tunnelbanans utbyggnad. Det har kommunen kommit överens om med staten, Region Stockholm, Stockholms stad, Solna stad och Järfälla kommun.

  • Publicerad 13:20, 23 apr 2021

Utbyggnaden av tunnelbanan beräknas kosta 32 miljarder, vilket är 9,3 miljarder mer än de första beräkningarna. Frågan har varit vem som ska betala.

Nu har Nacka kommun kommit överens med staten, Region Stockholm och de övriga tre kommunerna som berörs av utbyggnaden: Stockholms stad, Solna stad och Järfälla kommun.

Ytterligare 389 miljoner kronor

Staten ska stå för 4 miljarder kronor, Region Stockholm för 3 miljarder kronor och kommunerna ska tillsammans stå för 2,6 miljarder kronor.

För Nackas del handlar det alltså om 389 miljoner kronor ytterligare utöver de 950 miljoner kronor som kommunen sedan tidigare har gått med på att betala för tunnelbanan.

Mats Gerdau (M) nöjd

Extrapengarna är alltså betydligt mer än de 97 miljoner kronor som Nacka kommun gick med på i Stockholmsförhandlingen 2013 i händelse att tunnelbanebygget blev dyrare än väntat.

Samtidigt försenas bygget och tunnelbanan till Nacka och beräknas nu vara klar 2030.

Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) är ändå nöjd.

– Nu kan tunnelbanans framväxt fortsätta att drivas med fokuserad kraft framåt och möjliggör samtidigt ett lugnare byggtempo i Nacka i takt med medborgare och miljö. Det här är också den enskilt största klimatinvesteringen vi gör – tunnelbanan ger goda förutsättningar att skapa klimatsmarta och gröna stadsdelar i Nacka samtidigt som den också bidrar starkt till vår tillväxt, säger han i ett pressmeddelande.

Nacka betalar närmare 1,4 miljarder för t-banan

Nacka kommun har tidigare gått med på att betala 950 miljoner kronor av de 23 miljarder som tunnelbanans utbyggnad beräknades kosta.

I Stockholmsförhandlingen 2013 gick Nacka med på att betala maximalt 97 miljoner ytterligare om tunnelbanebygget blev dyrare än beräknat.

Efter att byggkostnaderna skenat till 32 miljarder kronor räckte inte pengarna från den tidigare överenskommelsen.

I och med den nya överenskommelsen ska Nacka betala ytterligare 389 miljoner kronor – alltså totalt 1,339 miljarder kronor för tunnebanan till Nacka.

Visa merVisa mindre