Lilla Nucha. Betongsuggan kommer att gjutas i vitt, grått och mörkgrått för att spegla bergarterna i Nacka. Foto: Nacka kommun

Här är Nackas egna betongsugga

  • Publicerad 10:37, 22 feb 2021

Konstnären Stina Lindholms Lilla Nucha vann kampen om att bli Nackas egna betongsugga. Nucha är latin för nacke och är en blinkning till bergsnacken vid Järla sjö som sägs ha gett Nacka sitt namn.

”Med sina mjuka former och släta yta, i färger som återspeglar Nackas berggrund, kan den föreställa ett litet djur, ett berg eller en slät sten vid vattnet”, skriver juryn om Lilla Nucha.

Lilla Nucha kommer att gjutas upp i vitt, grått och mörkgrått för att illustrera de olika bergarter som finns i kommunen.

I juni ställs det första exemplaret ut vid Nacka stadshus.

Juryn: ”Följer Nackas utveckling”

Juryns motivering:

Lilla Nucha har en form som på olika sätt påverkar betraktaren och låter den egna fantasin stimuleras. Med sina mjuka former och släta yta, i färger som återspeglar Nackas berggrund, kan den föreställa ett litet djur, ett berg eller en slät sten vid vattnet. Nackas egna betongsugga leker med ytterligheterna, den är stabil men svävande, hård men mjuk, matematisk och organisk. Lilla Nucha har en form som kommer att kunna följa Nackas utveckling över tid och återspegla Nackas karaktärsdrag.

Juryn som har utsett Nackas egna betongslugga består av Hans Peters (C), Lina Olsson, (NL), Peter Zethraeus (M), stadskreatör Fredrika Friberg och stadsarkitekt Nina Åman.

Visa merVisa mindre