Naturfotograf. Kim Forchhammer fotograferar djur och växter bland annat vid Ältasjön, Nackareservatet och Erstavik. Foto: Kim Forchhammer/Sacharias Källdén

Fotografen som fångar Ältasjöns magi

Uppåt tio timmar om dagen fotograferar Kim Forchhammer Nackas natur. Skäggdoppingarnas parningsdans i Ältasjön är en favorit. I maj ställer han ut på Älta kulturknut.

  • Publicerad 15:47, 27 maj 2022

Vanligtvis är jag uppe vid soluppgången. Då ser du mest och får det bästa ljuset.

Den här morgonen hade Kim Forchhammer sovmorgon och kom till Ältsjön först vid halv sju.

– Vanligtvis är jag uppe vid soluppgången, runt 04.30 så här års. Då ser du mest och får det bästa ljuset. Då kan du fånga en riktigt fin dimmig soluppgång.

Trots morgonslummern lyckades han fånga ”skäggdoppingar som fajtades”.

– Det är väldigt aktiva fåglar. De har hälsningsceremonier där huvudet går fram och tillbaka och ett parningsspel där de visar näbben full med kvistar framför varandra. I Ältasjön finns det många par, nästan oavsett var man är i sjön så kan man hitta dem. Därför är Ältasjön en favorit.

Soluppgång en dimmig morgon vid Ältasjön. Foto: Kim Forchhammer

Svanfamilj. ”2021 fick svanparet (det finns bara ett häckande par) i Ältasjön sex ungar, här ses tre av dem. Namnet Älta kommer från ett forntida ord för svanen”, skriver Kim Forchhammer.

Kim Forchhammer har fotograferat i hela sitt liv. Men fokuset förändrades när shiban Noomi kom till familjen för sex år sedan.

– Då ville jag fotografera henne och ha bra bilder. Jag köpte en bra kamera och teleobjektiv. Sedan kunde jag använda kameran till annat än hunden också.

Nu tillbringar han uppåt tio timmar om dagen med att fotografera i Nackareservatet, Erstavik och vid Ältasjön. Ibland följer Noomi med.

– Ska jag ut och promenera med henne i Nackareservatet tar jag med mig kameran. Vi kanske sätter oss vid Söderbysjön och ser vad vi kan hitta. Hon har ingen vidare jaktinstinkt utan sitter ner och väntar på att jag ska bli klar.

När han kommer hem har han mellan 500 och 1 000 bilder att behandla.

– Det är mycket jobb men jag försöker ta hand om det samma dag för i morgon ska jag ut igen.

Kim Forhchammer

Ålder: 70 år.

Bor: Bagarmossen.

Familj: Frun Yvonne Nenander, 68 och tre vuxna barn.

Aktuell: Ställer ut bilder från Ältasjön på Älta kulturknut under maj.

Visa merVisa mindre