”Vi tog med datorer och telefoner men glömde laddsladdarna”, säger Bo Frick som gjorde ett extra stopp vid radhuset på Evalundsvägen i måndags. Foto: Johan Kristensen

Bo kärleksbombar Ältaborna efter radhusbranden

Uppåt ett halvår. Kanske längre. Det dröjer innan Bo och Annika Frick kan flytta tillbaka till sitt eldhärjade radhus på Evalundsvägen.

  • Publicerad 14:36, 23 feb 2021

Änglar finns

Måndagen den 15 februari, fyra dagar efter branden, ligger röklukten fortfarande i luften. Med två fyllda flergångskassar i händerna tråcklar sig Annika Frick förbi avspärrningsstängslet på Evalundsvägen.

– Vi tar med det och tvättar i min mammas tvättstuga. Vi börjar med det – det är ju mycket att tvätta.

Samma lukt väckte maken Bo Frick fredagen den 12 februari.

– Jag sover alltid med sovrumsfönstret öppet. Jag vaknade 05.22 – jag tittade faktiskt på klockan – och kände att det luktade brandrök.

Bolmade ur sovrummet

Först misstänkte han att deras 22-årige son som var på besök hade glömt något i ugnen. När ugnen var tom började han fundera över om lukt från sopbranden i Kagghamra kunde blåsa ända till Älta. Hursomhelst bestämde han sig för att stänga fönstret.

– Då såg jag hur det bolmade rök ur grannens sovrum och ringde 112 direkt.

Grannarna hjälptes åt att få ut familjen ur det brinnande huset.

– Vi tog först in familjen i vårt hus men det dröjde inte länge innan vi också var tvungna att evakuera. En polis skrek: ”Ni måste ut nu, nu, nu! Ni har en minut!”

”Helt otroligt”

Familjen som räddats ur lågorna fördes till sjukhus för kontroll av eventuella rökskador. Bo och Annika Frick och övriga sju grannar i längan samlades på Backstigen där en villaägare upplät sitt hus som sambandscentral.

– Det var helt otroligt. Vi fick komma in i värmen och fick lite kaffe.

Från det brinnande huset kröp branden längs vinden till grannhusen. Brandmännen lyfte till slut av taket på hela radhuslängan för att få stopp på elden.

Återuppbyggnad. Skyddstak byggs över radhuslängan för att skydda. Foto: Johan Kristensen

Fyra dagar senare har Bo och Annika Frick varit med på en besiktning av sitt radhus.

– Det luktade lite rök i hallen framförallt och man kunde se hur vatten hade runnit i taket och skarvar i väggar.

Beskedet var att det kommer ta mellan tre och sex månader att återställa deras hus. Kanske längre.

De första nätterna bodde de på hotell i City men sedan i onsdags i en lägenhet vid Gullmarsplan som deras försäkringsbolag ordnat.

Sömnproblem

Efter branden har Bo Frick haft svårt att sova.

– Jag kan vakna mitt i natten och förloppet rullas upp som en film.

Flera motstridiga känslor bubblar inom honom.

– Jag känner frustration. Det är ju nio hushåll i längan som har drabbats av det här. Samtidigt är jag tacksam över att jag vaknade och var någorlunda strukturerad och gjorde saker i rätt ordning och att vi fick ut alla ur huset och att alla lever och att de materiella skadorna hos oss inte blev värre. Sedan blir det så klart ett jäkla omak att bo någon annanstans.

Kärleksförklaring

I Facebookgruppen Ältabor tackade han och alla grannar för all kärlek de mött efter branden. Ett inlägg som fått över 1 500 uppskattande reaktioner.

– Vi är oerhört tacksamma i hela längan för den generositet och omtänksamhet som Ältaborna har visat. Allt från att de har erbjudit tillfälliga boenden till kläder och att de var här och kokade kaffe till räddningstjänsten.

– Änglar finns, säger Annika Frick.

Klockan 05.25 fredagen den 12 februari larmades polis, ambulans och räddningstjänst om raduhusbranden på Evalundsvägen.

Samtliga människor i längans nio radhus evakuerades.

Familjen i huset där elden startade fördes till sjukhus för kontroll av eventuella rökskador. De kunde lämna sjukhuset samma dag.

Åklagare har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

Polisen har skickat material på teknisk analys för att försöka klarlägga orsaken till branden.

Visa merVisa mindre