Slutskrattat? 35 år efter att Anders Alnemark grundade Teater Fredag befarar han och producenten Emilia Erixon att teatern kan tvingas lägga ner teatern i Saltsjöbadens gamla kommunhus. Foto: Johan Kristensen

Barnteatern i gamla kommunhuset nära graven – kommunens stöd halverat

Efter 35 år är barnteatern Teater Fredag nära graven. Under pandemin har hundratals föreställningar ställts in, hyran chockhöjts och Nacka kommun nästan halverat stödet.

  • Publicerad 20:11, 1 mar 2021

Fel målgrupp att skära ner på

Barnens skratt hittar inte längre till Saltsjöbadens köpings kommunalhus på Byvägen. Teater Fredags läktare och scen är tomma.

Sedan coronapandemins början för drygt ett år sedan har hundratals föreställningar ställts in.

”Fler får dela på kakan”

Förra året minskade Nacka kommun dessutom stödet till teatern från 400 000 till 300 000. Trots ett rekordstort överskott förra året minskar kommunen stödet ytterligare 2021, ner till 250 000 kronor.

– Under en pågående pandemi! Det är inte rimligt. Det är fel målgrupp att skära ner på, säger producenten Emilia Erixon.

Närmare 600 personer skrev på en protestlista som teatern lämnade till kulturnämndens ordförande Richard Wendt (M). Han betonar att nämndens budget är begränsad.

– Är det fler som söker stöd är det fler som får dela på kakan. Skulle vi ge mer till Teater Fredag är det någon annan som inte får något alls och då går den föreningen i putten. Det är ju inte rättvist mot den föreningen.

Kan söka nytt stöd

Han uppmuntrar Teater Fredag att skicka in ytterligare en ansökan om extra stöd till kulturnämnden.

– Då får vi ta ställning till den. Vi skulle också gärna se att de blev en blev en kulturskoleaktör eller började samverka med en kulturskola som behöver en lämplig lokal.

Anders Alnemark är konstnärlig ledare och grundade Teater Fredag 1986. Han är inte sugen på att starta en kulturskola.

– Vi är konstnärer vi är inte pedagoger. Nacka är landets 16:e största kommun och bör ha råd att ha en barnteater.

Sedan 15 år tillbaka har Teater Fredag funnits i det gamla kommunhuset. Till en början var Nacka kommun hyresvärd.

– Det som var bra var att Nacka kommun inte var en speciellt skicklig förvaltare. Fönstren har alltid regnat in, toaletterna ser förskräckliga ut – men det var låga hyror och vi konstnärer behöver det för att överleva, säger Anders Alnemark.

Chockhöjd hyra

Men 2014 sålde Nacka kommun Saltjöbadens gamla kommunhus till Rikshem för 12,5 miljoner kronor. Förra året sålde Rikshem vidare till Kascar för 12,6 miljoner kronor tillsammans med en inteckning på 7,2 miljoner kronor.

Kascar föreslår nu att hyran för Teater Fredag ska höjas från 130 000 till 210 000 kronor per år.

– Vi har utgått från marknadshyrorna i Saltsjöbaden och den föreslagna hyran är ändå lägre än i exempelvis Tippens centrum, säger en företrädare för Kascar.

Vad tänker du om Teater Fredag inte har råd att vara kvar i sin lokal?

– Det är ju tråkigt för kulturen. Då hoppas jag att de hittar en ändamålsenlig lokal någon annanstans. Jag kanske viftar bort mitt ansvar men jag tycker inte att det är fastighetsägares ansvar att hålla kulturen under armarna. Det måste kommun och stat göra. Det bästa hade ju varit om kommunen hade några lokaler i egen omsorg som de kan få låna i princip gratis för att främja kulturlivet.

Kommunhus. Saltsjöbadens köpings kommunalhus från 1935 hyser numera Teater Fredag och gym. Foto: Johan Kristensen

Så har Nacka skurit ner på kulturen

Teater Fredag har fått minskat stöd av Nacka kommun de senaste åren:

2019: 400 000 kronor.

2020: 300 000 kronor.

2021: 250 000 kronor.

Alliansen sänkte skatten med 20 öre i år, motsvarande 65 miljoner kronor i skatteintäkter. Samtidigt har de styrande partierna skurit ner kulturcheckarna till unga från fyra till tre och halverat kulturpengen till barn i förskola och skola.

Visa merVisa mindre