Efterbesök. Linda Mosskull Arvidsson träffar Panny Hallgren och sonen Karl-Harry som föddes den 4 februari. Foto: Claudio Britos

Babyboom i Nacka under pandemin

Gravida löper större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19. Ändå väntar rekordmånga Nackakvinnor barn i pandemin. – Det känns tungt och stort. Men nu är det bara några dagar kvar, säger Sicklabon Martina Östhols som beräknas föda en son den 28 mars.

  • Publicerad 14:50, 1 apr 2021

Ovissheten och okunskapen har varit jobbigast.

Bom-bom-bom-bom-bom. Hjärtat slår som det ska.

Sicklabon Martina Östhols, 34, pustar ut, lägger högerhanden på magen och rättar till munskyddet med den vänstra. Kring halsen blänker en silverkedja och en bricka med bokstaven A ingraverad. Det är en mors dagspresent från sonen Alexander som hunnit bli två år. Nu återstår bara dagar innan hon får träffa hans lillebror Philip för första gången.

Maken utestängd

I fredags jobbade hon sista dagen och nyss avslutade hon sista besöket hos barnmorskan Emelie Söderlund på Mama Mia i Nacka Forum. Alla besök under graviditeten har hon gjort på på egen hand. Maken Erik Mellström, 45, får inte vara med på grund av smittrisken.

Väntar. ”Jag känner oro att min man inte ska få vara med på förlossningen och en osäkerhet om jag skulle smittas eftersom man inte vet hur det påverkar barnet”‚ säger Martina Östhols från Sickla som väntas föda en pojke den 28 mars. Foto: Claudio Britos

”Socialt understimulerad”

Coronapandemin har gjort allt annorlunda. När hon återvände till jobbet som managementkonsult i april förra året efter föräldraledigheten var det hemmajobb som gällde. Besöken på kontoret på Vasagatan i City har varit undantag.

– Jag är socialt understimulerad och saknar den fysiska närvaron. Spontana möten, pratet vid kaffemaskinen, blir inte av alls. En digital kaffe med kollegor blir väldigt planerad, säger hon.

Pandemin gör också att hon känner en större oro under graviditeten.

– Osäkerheten att man inte vet något om hur det påverkar barnet om man blir smittad. Ju längre in i graviditeten jag har kommit desto mer vill jag hålla mig frisk.

Den senaste månaden har hon och maken isolerat sig och undvikit att träffa andra vuxna inomhus. Pappor med sjukdomssymptom missar förlossningen.

– Det är en oro jag har: att han inte får vara med. Jag vill att han ska få det och jag behöver hans stöd.

Slipper trängas på bussen

Men i takt med att magen har vuxit har hon också sett fördelar med hemmaarbete.

– Att trängas på bussar och tunnelbana med stor mage och bråka om att få sitta med människor som inte ser att jag är gravid saknar jag inte. Och när jag har videomöten syns ju inte magen. Det har varit skönt att få vara den professionella personen och slippa att bara vara den gravida.

Havande. Caroline Versfeld, 36, arbetar som barnmorska på Mama Mia i Nacka Forum och väntar sitt tredje barn den 20 april. Foto: Claudio Britos

Pandemin stressar

Caroline Versfeld, 36, arbetar som barnmorska på Mama Mia. Hon medger att det har varit svårt att möta oron hos blivande mammor under pandemin.

– Ovissheten och okunskapen har varit jobbigast. Jag försöker lugna dem som är oroliga men det är jättesvårt när det handlar om ett så nytt virus som forskningen inte har all kunskap om.

Sedan några veckor är hon hemma med graviditetspeng och brottas själv med osäkerhetskänslorna när hon väntar sin tredje son den 20 april.

– Jag känner stressen över att bli sjuk och att inte kunna gå på mina egna besök hos barnmorskan, säger hon.

Gravida en riskgrupp

Magen guppar under den blårandiga sparkdräkten, ögonen är slutna. Den sex veckor gamla pojken i barnvagnen sover.

Den 4 februari födde Panny Hallgren från Saltsjö-Boo sonen Karl-Harry. Drygt tre veckor senare meddelade Socialstyrelsen att kvinnor i andra halvan av graviditeten betraktas som en riskgrupp. Enligt myndigheten löper de större risk att föda för tidigt om de drabbas av covid-19.

– Jag var aldrig orolig för att bli sjuk under graviditeten men hade de uppgifterna kommit tidigare hade jag kanske känt en större oro, säger Panny Hallgren.

Bytte buss mot bil

Tidigare pendlade hon med buss och båt till jobbet på hotellet Scandic Ariadne i Värtahamnen. Under graviditeten tog hon bil i stället.

En vecka före semestern i juli lämnade hon ett coronatest. Men symptomen visade sig vara en vanlig förkylning. När en kollega insjuknade i covid-19 i höstas fick hon testa sig igen. Men även då undslapp hon viruset.

Umgås bara utomhus

Nu gör hon vad hon kan för att hålla sig och Karl-Harry friska: handlar mat på nätet och träffar vänner utomhus.

– Vi ses på en playdate och grillar korv på lunchen och är ute i tre, fyra timmar och åker pulka och snowracer i stället för att vara hemma hos någon. Det har varit positivt.

Ökning med 11 procent

Antalet inskrivna gravida:

Barnmorskemottagningen Nacka Forum:

2020: 351 (+2 procent)

2019: 344

Mama Mia, Nacka Forum:

2020: 575 (+15 procent)

2019: 500

Mammaprofssen Älta:

2020: 153 (+22 procent)

2019: 125

Nacka totalt:

2020: 1079 (+11 procent)

2019: 969

Visa merVisa mindre

Cellprover för livmoderhalscancer minskade kraftigt 2020

Barnmorskemottagningen Nacka Forum, 2020: 930 cellprover (-56 procent).

Mama Mia, Nacka Forum, 2020: 336 (-85 procent).

Mammaproffsen, Älta: ”Betydligt färre 2020, det upphörde i princip”, säger verksamhetschef Maja Robsén.

Region Stockholms 17 södra mottagningar (inklusive Nacka), 2020: 17 513 (-85 procent).

Visa merVisa mindre