Yvonne sprider baseballen: ”Alla behövs i ett lag”

Bagisbon Yvonne Claesson har 45 års erfarenhet av baseball och softball. Under Yvonnes ordförandeskap i Stockholm Baseball har medlemmarna mer än fördubblats. Nu kan hon bli lokal hjälte i Skarpnäck. – Det roligaste är att se ungdomarna ha kul och utvecklas.

  • Publicerad 10:00, 5 maj 2019

Yvonne Claesson spelade sin första omgång softball som 14-åring. Hon fastnade snabbt för sporten och började snart tävla i softball, vilket gav henne ett SM-guld 1983.

2008 blev hon ordförande i Stockholms baseballklubb, SBK.

Från 50 till 160 medlemmar

– Baseball och softball är små sporter i Sverige, så gemenskapen mellan utövarna är väldigt stark. Jag blir alltid glad på väg till anläggningen.

När Yvonne Claesson blev ordförande hade SBK cirka 50 medlemmar. Nu ligger antalet på cirka 160 personer, varav 101 stycken är licensierade spelare.

– Ökningen beror nog på vårt värdegrundsarbete. Vi låter alla som vill få spela, vi har duktiga tränare och en bra organisation.

Yvonne Claesson och har ett långt engagemang inom Stockholm Baseball.

Stockholms enda baseball- och softballanläggning finns i Skarpnäckshallen, där spelar juniorlag såväl som seniorer, barn och ungdomar.

Besöker skolor och lär ut baseball

Yvonne Claesson kommer inte vara aktiv i styrelsen för alltid. Men någon typ av engagemang kommer hon alltid ha.

– Jag kommer nog stå i kiosken och sälja korv och dricka om några år. Vi lägger otroligt mycket tid på klubben och allt arbete vi gör är ideellt – men tack vare den enorma glädje som man alltid möts av så är det värt det.

Vi tar emot ungdomar som inte får fortsätta inom andra sporter

Yvonne Claesson

Förutom att själva arrangera träningar och mästerskap så har klubben samarbeten med flera lokala skolor som de besöker för att lära ut sporten.

– Vi har en stor vana av att ta emot ungdomar som av olika anledningar slutat med andra sporter eller som upptäckt idrotten sent i livet. Alla olika typer av människor behövs inom ett lag och i en förening.