Utan Rikard – inget bad i Kvarnparken på sommaren

Rikard Epstein ser till att Kvarnparksbadet kan drivas. Han har koll på all teknik på badet och lägger mycket tid på att Danderydsbor ska trivas på sommaren. – Jag brinner för simkunnigheten, det är det viktigaste man kan lära sig, säger Rikard som nu har nomineras till Min lokala Danderydshjälte.

  • Publicerad 07:30, 31 mar 2019

Rikard Epstein har varit involverad i Kvarnparksbadet sedan han flyttade till Danderyd. Det som började med ett ideellt arbete och ett intresse kring att hans egna barn skulle ha någonstans att lära sig simma har med åren blivit till något mycket större.

– När barnen var små brukade min fru säga till dem, nu är det april, säg hej då till pappa nu för nu ses vi inte förrän i september igen, säger Rikard Epstein och skrattar.

Det var ett stående skämt men egentligen låg det något i det. Rikard har spenderat oräkneligt många timmar på Kvarnparksbadet som fortfarande drivs av föreningen Kvarnparksbadets vänner. Idag har Rikard lön för det arbete han lägger ner men hans jobb är fortfarande ovärdeligt för många Danderydsbor som badar där på somrarna.

En tekniknörd

Efter att ha blivit rekryterad av Sven Malm, som också lagt mängder av ideella timmar på badet riktade Rickard in sig på tekniken. Allt från att hålla vattnet rent till underhåll och drift. Sedan badet fick solpaneler 1994 har alla delar renoverats, både invändigt och utvändigt. Han drömmer om att föra kunskapen vidare vilket han menar är svårt i föreningslivet.

– Det vore kul att uppleva återväxten, att någon annan som är nörd på teknik kan hjälpa till men ungdomarna har andra planer i livet idag, säger han.

Egentligen tycker Rikard inte om att stå i centrum och trivs bäst nere i maskinrummet i skymundan. Han poängterar att det är mångas förtjänst att badet fungerar.

– Jag verkar utan att synas.

Men ordförande Paul Fürer är tydlig.

– Utan Rikard skulle vi inte ha något bad, säger han.

Utöver driften ser Rikard till att utbilda badvakter och Kvarnparksbadet ordnar sommarjobb åt fler än 35 ungdomar om året.

Rikard Epstein brinner för barns simkunnighet.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera