Ludwig brukar ta tåget. Men resan i september kommer han alltid att komma ihåg. Foto: Stefan Källstigen

Tullingebon Ludwig stoppade brand i t-banetåget

Tullingebon Ludwig Sandberg Borell var på väg hem från jobbet. Men det skulle inte bli vilken hemresa som helst. På vägen hem var en man på väg att sätta eld på tunnelbanetåget.

  • Publicerad 06:35, 30 mar 2019

Tullingebon var på väg hem från jobbet på Fridhemsplan i city en eftermiddag i september. Ludwig Sandberg Borell klev på tunnelbanan men det som började som en helt vanlig resa slutade med rättsligt efterspel. Han är nu nominerad till Min lokala hjälte i Botkyrka-Salem.

Mannen syns med en PET-flaska på tunnelbanetåget. Sekvensen senare häller han ut innehållet på golvet. Foto: Polisen

Kände lukten av bensin

Det hade kunnat gå illa om inte Tullingebon gripit in. Vid Sankt Eriksplan noterade Tullingebon att det började lukta bensin.

– Jag tittade upp och såg hur det blivit blött i gången och i området mellan dörrarna. Jag kopplade ganska snabbt att något inte stod rätt till och började röra mig mot dörrarna.

Melissa – tränaren som kan nås dygnet runt

Mötte mannen i dörren

Vid dörren mötte han mannen som han i december också skulle möta i rätten i ett mål som blivit uppmärksammat i riksmedierna, men som också gett Ludwig Sandberg Borell uppmärksamhet genom Aftonbladets ”Svenska hjältar”.

Bara 115 gram mat i soporna på sex veckor

Vid dörren såg Ludwig Sandberg Borell mannen som stod beredd med en tidning och en tändare.

– Jag hann inte tänka efter. Eftersom jag redan känt bensinlukten och sedan såg en tidning och en tändare så reagerade jag instinktivt genom att slå dem ur händerna på honom. Det är mest efteråt jag tänkt på vad som hade kunnat hänt.

”Jag ska fan elda upp tåget”

Efterspelet är något märkligt. De två blev stående på perrongen.

– Vi stod och kollade på varandra, han sade ”Jag ska fan elda upp tåget”. Han såg så obrydd ut. Och jag förstod inte riktigt vad som hänt.

Hans elever vinner priser i mattetävlingar

Sedan försvann mannen från platsen. Först i november häktades han och i januari kom domen från rätten – fyra års fängelse.

– Om tåget åkt i väg och det börjat brinna hade det kunnat gå illa. Folk hade också fått bensin på kläderna, säger Ludwig Sandberg Borell.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera