Tor räddade livet på man som gick genom isen

Tor Fåhraeus agerade snabbt när han såg en man som gick genom isen i Stocksundet. Han drog igång en räddningsinsats som fick ett lyckligt slut. – Man ska försöka att alltid göra något, säger Tor Fåhraeus som är nominerad till Min lokala Danderydshjälte. Nu vill vi ha DIN hjälp! Nominera de personer som gör Danderyd lite bättre.

  • Publicerad 07:45, 23 feb 2019

För ett år sedan ägde en räddningsinsats rum i Stocksunds hamn. En man hade gått genom isen med sin hund. Insatsen drogs igång efter att Tor Fåhraeus varit uppmärksam. Han och hans klasskompisar hade lektion i Marina Läroverkets lektionssal som ligger på en pråm i vattnet och såg vad som hände.

Tor Fåhraeus sprang till rederiet där några lärare arbetade. Han fick lärarna Marcus Gunnari, Thomas Billow, Erik Ivarsson Soto att åka ut med en båt för att ta sig fram till mannen. Hans klasskompis Stella Watkins ringde 112 under tiden.

Hade vi inte larmat lärarna hade han fått ligga i ännu längre. Då vet man inte hur det hade gått.

Tor Fåhraeus

Men när brandbilarna kom till hamnen hade lärarna hackat sig fram med båten till mannen och fått upp honom. Sedan tog de sig in till land och mannen fördes till sjukhus.

– Han låg i det iskalla vattnet i kanske 15 minuter. Det hade kunnat gå illa. Hade vi inte larmat lärarna hade han fått ligga i ännu längre. Då vet man inte hur det hade gått, säger Tor Fåhraeus.

Tor Fåhraeus tillsammans med Marcus Gunnari, Thomas Billow, Erik Ivarsson Soto som tog sig ut med båten i bakgrunden.

En teaminsats

Tor poängterar att det hela var en teaminsats där alla inblandade spelade en lika stor roll. Men utan Tors beslut hade insatsen inte påbörjats. Han har själv stor vana av att vara ute på isen.

– Jag har åkt mycket skridskor med min familj och sedan har vi övat livräddning med skolan.

Och kanske var det just hans rutin som fick honom att upptäcka faran.

– Jag tänkte först att han nog kan ta sig upp med sina isdubbar men sedan såg jag att han försökte åt fel håll, ut mot sundet där isen var svagare.

Sedan dess har Tor och Stella fått stipendium av kommunen.

– Vi tycker det är roligt att vår insats uppmärksammas, säger han.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: