Ylva Hansson och Kurre Nilsson är 2020 års vinnare i Mitt i:s initiativ Min lokala Tyresöhjälte. Foto: Pekka Pääkkö

Stöttade vården i coronakrisen – nu är de Min lokala hjälte

Kurre Nilsson och Ylva Hansson startade tillverkning av skyddsförkläden hemma i garaget på Brevik – och många Tyresöbor slöt snabbt upp. Över 5 000 förkläden levererades till vården i Tyresö, där behovet var skriande. Nu har paret utsetts till Min lokala Tyresöhjälte.

  • Publicerad 14:26, 17 sep 2020

När coronapandemin tog fart i mars vädjade kommunen om skyddsutrustning till vården, och det dröjde inte många dagar innan Kurre Nilsson och Ylva Hanssons tillverkning på Brevik var igång.

Hundratal hjälpte till

Kommunen körde ut plastrullar och annat som behövdes, och Kurre skar till grunden till förklädena på sitt egentillverkade skärbord hemma i garaget. Sedan hjälpte ett 100-tal andra till med tillverkningen. Privatpersoner satt hemma och tejpade, vek och rullade förklädena, men även scouter, en advokatfirma, kommunens textilverkstad och lärare och elever på Breviks skola hjälpte till.

Tillverkning pågick fram till mitten av maj, och sammanlagt blev det över 5 000 förkläden.

Över 5000 förkläden tillverkades till vården i Tyresö genom Kurre Nilsson och Ylva Hansson initiativ. Foto: Pekka Pääkkö

Nu har Ylva Hansson och Kurre Nilsson utsetts till Min lokala Tyresöhjälte, och juryns motivering lyder: De är lokala hjältar för att de med stort engagemang och kreativitet sätter de som kämpar under pandemin i främsta rummet.

”Vi är många som delar priset”

– Det är häftigt att det fanns ett så stort behov av att få hjälpa till. Därför känns det viktigt att lyfta fram att vi är många som delar det här priset. Kommunen har sagt att vi räddade liv med våra förkläden, så det är verkligen fantastiskt, säger Ylva Hansson och Kurre Nilsson instämmer:

– Det kändes bra att ha något att sätta händerna i. Vi är bara jätteglada att vi kunde göra en insats, att vi kunde hjälpa till.

Kurre Nilson och Ylva Hansson får diplom och blommor av Mitt i:s reporter Maria Nykvist. Foto: Pekka Pääkkö

Breviksbornas sätt att tillverka skyddsförkläden ska spridas

Min lokala hjälte

Tack för alla inspirerande berättelser!

När vi på Mitt i drog igång Min lokala hjälte kunde vi knappt föreställa oss det gensvar som satsningen fick – och fortsatt att få.

För tredje året har ni läsare nominerat personer ni ville uppmärksammas och vi kunde berätta om alla dessa otroliga människor som på olika sätt gör fina insatser och bidrar till ­att göra din ort bättre.

Det är människor som osjälviskt och ­engagerat ställer upp för andra, som stöttar när det behövs som mest, som är förebilder och hjältar i vardagen.

Ett stort tack alla läsare – och ett stort tack till er alla nominerade för att vi fått ta del av era inspirerande berättelser. Ni är alla hjältar!

Källa: Mitt i
Visa merVisa mindre