Johan Brodin blev utnämnd till hjälte i Vasastan 2018. Foto: Anna Z Ek

Stort intresse för integrationsidrott för barn på Norrmalm

Fotboll, innebandy, handboll och bordtennis. Norrtulls SK:s integrationsprojekt växer. På två har medlemsantalet ökat från 30 till över 100 nyanlända barn. – Det är fantastiskt att vi har blivit så många fler, säger projektledaren Johan Brodin.

  • Publicerad 08:03, 23 feb 2020

Klubbens öppnade upp verksamheten för nyanlända barn och unga vid årsskiftet 2017/2018. Till en början var det 30 nyanlända barn och unga i åldrarna 4–18 år som sportade.

Fler barn och lag

Nu är det runt 100 barn som spelar i 30 olika lag, både fotboll, handboll, innebandy och bordtennis.

– Det var svårt att föreställa sig när vi drog igång att vi skulle bli så här mycket större. Att vi fortfarande skulle finnas tänkte vi nog alla, men inte att intresset skulle bli så stort. Det är fantastiskt, säger Johan Brodin som är projektledare för klubbens integrationsarbete tillsammans med Mia Sjöström.

Johan Brodin och Norrtulls SK blev 2018 utnämnd till Vasastans lokala hjälte för integrationsarbetet. Han berättar att klubben i dag även har fyra vuxengrupper för nyanlända mammor och pappor.

– Vi försöker att göra mer saker för ramen av vår verksamhet för att fler ska kunna spela med oss och för att förbättra integrationen på Norrmalm, säger han.

Flera som bidrar

Klubben samarbetar med Goda Grannar och Norrmalms stadsdelsförvaltning och få bidrag från länsstyrelsen. Det finns även en social fond som medlemmar kan bidra till.

– Det finns ett stort engagemang från hela klubben, säger Johan Brodin.

Och planen är att fortsätta med integrationsarbetet.

– Vi startade arbetet för att alla ska få vara med på lika villkor och för att alla som bor på Norrmalm ska ha samma chans att delta i fritidsaktiviteter. Det vill vi fortsätta bidra med, säger han.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera