Stefan brinner för att unga ska känna sig viktiga

Stefan Amrén har jobbat som resurspedagog på Aspuddens skola i 25 år och brinner för att få unga att känna sig värdefulla. – Jag bemöter alla med samma respekt. Alla ska få en chans. Nu är han nominerad till Årets söderortshjälte.

  • Publicerad 07:00, 31 mar 2019

Stefan Amrén jobbar som resurspedagog på högstadiet i Aspuddens skola. I sitt jobb möter han elever med koncentrationssvårigheter, olika diagnoser som adhd och dyslexi och elever som har det stökigt hemma.

– Jag har jobbat med många elever som har det väldigt tufft. Riktiga mardrömsuppväxter. Men jag säger till dem att vi gör så gott vi kan, det gäller att alltid jobba framåt.

Jobbat på skolan i 25 år

Han har varit på skolan i 25 år och genom åren har han blivit välkänd och uppskattad av elever, föräldrar och lärare. I sin roll ser han till att peppa och coacha elever och hjälpa dem med sådant som de tycker är svårt.

Och elever som av olika anledningar inte kommit till skolan – de ser Stefan Amrén till att hämta.

– Ja, det stämmer. Det finns inga omöjliga uppdrag.

Genom åren har Stefan Amrén även varit med och anordnat skola på loven, jobbat på fritidsgården Hövdingagården i Aspudden och medlat i konflikter mellan elever.

– Det viktigaste är kontakt och kontinuitet. En av rollerna som jag har är att alla elever ska känna sig välkomna. Jag värdesätter dem inte efter om de har F eller A i betyg. Det gäller att få till ett samarbete, där svaga och duktiga elever kan jobba tillsammans.

Viktigt att se alla elevers potential

Han tycker att det är viktigt att se ungdomarna bakom betyg och olika förutsättningar.

– Samhället i dag lägger för stor vikt på betyg. Det är klart att det är jätteviktigt att gå i skolan, men det räcker knappt att ha E i alla ämnen. I gymnasiet är det ännu tuffare. Det är ett systemfel, det gör att vi tappar duktiga praktiker. Alla är lika viktiga, oavsett.

Vad betyder ungdomarna för dig?

– De betyder jättemycket. De är jätteviktiga.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera