Sofia tränar barn med autism – hyllas som hjälte

Huvudstabon Sofia Nybom startade AIK Basket Stars, laget för barn och unga med autism. Att ingå i ett socialt sammanhang, få pepp och träna ihop, får spelarna att växa – både på och utanför planen. För sin insats nomineras nu Sofia till Min lokala Solnahjälte 2019.

  • Publicerad 08:04, 31 mar 2019

Sofia Nybom, 42, som är fystränare i AIK Basket, fick idén när hon var resurs till en pojke med autism. Hon märkte att han inte var intresserad av att bara umgås med sina assistenter.

– Han var väldigt ensam och frustrerad och såg ju att andra i hans ålder hade kompisar och fritidsaktiviteter, berättar Sofia.

Alla ska få känslan av att lyckas, det är jätteviktigt.

Sofia Nybom

Hon kontaktade klubben och fick träningstider på Vasalundshallen. Då, 2015, ingick fem barn med autism i laget. Idag består AIK Basket Stars av 20 flickor och pojkar i åldern 8-18, flera står i kö. Sporten passar spelare med autism.

– Många vill inte bli rörda och basket är ingen kontaktsport. De kan träna upp sociala färdigheter som de saknar i sin diagnos, som att vänta på sin tur, titta på andra spelare och passa.

Det sociala viktigast

Motion, kroppskontroll och ökat självförtroende kommer på köpet, men det absolut viktigaste, understryker Sofia, är det sociala.

– Att ingå i en grupp skapar mervärde i hela deras liv. Spelarna har träffats utanför basketen och haft disco och tacokväll. Det är ett riktigt häftigt gäng!

Vad är viktigt när man tränar barn med autism?

– Tydlighet och rutiner. Vi kör alltid samma upplägg: uppvärmning, bollkontroll, passa och skjuta. Alla är olika och det gäller att anpassa nivån. För ett barn med grav autism, som kan ha ticks, vara inåtvänd och ha svårt att hitta fokus, kan målet vara att studsa boll två gånger. Alla ska få känslan av att lyckas, det är jätteviktigt.

Både intresse och efterfrågan vad gäller lagsport för ungdomar med funktionsvariationer ökar, märker Sofia.

För gänget i AIK Basket Stars väntar Basketligan Special i Fryshuset i maj – en liga för funktionsvarierade unga från hela Sverige. Spelarna är taggade, intygar Sofia. Hon hoppas – och tror – att fler får möjlighet att träna och växa med sport framöver.

– Intresset för ungdomslag för funktionsnedsatta har exploderat. Här i Solna har AIK både ett innebandy- och fotbollslag och man uppmuntrar till att starta sådana verksamheter. Men det krävs ju eldsjälar.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: